Vlaky a autobusy budou mít v Soběslavi společné nádraží

27. říjen 2017

Nový dopravní terminál vznikne v Soběslavi. Společný odbavovací prostor pro vlakovou a autobusovou dopravu najdou cestující u nádraží Českých drah. To zároveň znamená, že současné autobusové nádraží se bude o několik stovek metrů stěhovat.

Srdcem budoucího dopravního terminálu se má stát hlavní budova vlakového nádraží v Soběslavi. „Určitě bude lepší, když budou autobusy a vlaky u sebe. Teď se mi nádraží moc nelíbí, je zchátralé, potřebovalo by opravit,“ říká osmnáctiletý Pavel, který pravidelně jezdí vlakem do Tábora.

Cestující Milan oceňuje, že projekt počítá nejen s rekonstrukcí hlavní budovy, ale i s demolicí starého poměrně nevzhledného skladu. „To je dobrý plán, alespoň zmizí ta ruina, která hyzdí okolí. Já využívám veřejnou dopravu pravidelně. Nemám řidičský průkaz, takže do práce musím jezdit vlakem nebo autobusem,“ říká.

Město Soběslav pracuje na projektu nového dopravního terminálu několik let. Teď se konečně dohodlo s Českými drahami, že od nich za necelé tři miliony korun koupí dva nádražní objekty. „Jedním je dřevěný sklad, který je v poměrně špatném stavu a který by v rámci toho projektu měl být zdemolován. Místo něj vznikne část terminálu,“ potvrzuje starosta Jindřich Bláha.

Podle něj radnice koupí i hlavní výpravní budovu, kterou už České dráhy nepotřebují, a proto do ní nechtějí investovat peníze na opravy. „Tato historická budova je dominantou této části města a my jsme se domluvili s Českými drahami, že bychom ji odkoupili a vrátili do podoby z konce 19. století, kdy byla postavena. Tím bychom koncentrovali zázemí obou doprav do jednoho místa,“ doplnil.

Na místě současného autobusového nádraží vznikne velké odstavné parkoviště. Architektonický projekt stavby dopravního terminálu bude mít město do konce listopadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio