V Soběslavi dokončí rekonstrukci náměstí, o které se dlouho diskutovalo

22. březen 2017

Celkem 60 milionů korun bude stát obnova náměstí v Soběslavi. Jedná se o jednu z největších investic v historii města. Radnice proto rekonstrukci rozdělila do čtyř etap. Teď přichází na řadu finální část, která se zaměří na prostor centra náměstí.

Projekt vznikal několik let, radnice uspořádala několik veřejných fór, na kterých se lidé scházeli s projektanty, památkáři a zástupci radnice. Největší diskuze byla až do poslední chvíle o veřejné zeleni a parkování.

„Na posledním zasedání zastupitelstva jsme projednávali ještě některé připomínky od zastupitelů i občanů. Už jsme se shodli na rozsahu zeleně a systému parkování, což byly největší oříšky při přípravě té rekonstrukce. Ještě musíme dořešit materiál centrální plochy, která slouží pro kulturní a společenské akce, aby byl příjemný pro chůzi,“ uvedl starosta Jindřich Bláha.

Stavební práce začnou pravděpodobně na konci léta. Veřejnou zeleň dostal na starost zahradní architekt. „Navrhne, které konkrétní dřeviny zůstanou a které půjdou pryč. V každém případě všechny lípy, které jsou na náměstí dominantní, zůstanou. Odstraněny budou pouze keřové porosty a budou nahrazeny jinými stromy tak, aby na náměstí bylo příjemné prostředí,“ doplnil starosta.

Kompromisem nakonec skončila i otázka změn v oblasti parkování. „Takové to chaotické parkování před nejkrásnější památkou, kostelem svatého Petra a Pavla, bude odstraněno a bude přidáno parkování na jižní straně centrální plochy a ještě před budovou městského úřadu. Celkový úbytek parkovacích míst je zhruba dvanáct oproti stávajícímu stavu,“ popsal starosta.

Rekonstrukce náměstí by měla skončit do Festivalu dechových hudeb, který se uskuteční v červenci příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio