Na jihu Čech žije 320 válečných veteránů, vzniká pro ně nové centrum

11. listopad 2022

Jedním z projektů, které obyvatelé Českých Budějovic podpořili při letošním hlasování o participativním rozpočtu, je nové centrum pro válečné veterány. Projekt získal 220 hlasů, je tak třetím nejúspěšnějším mezi přihlášenými.

Město České Budějovice vyčlení dva miliony korun na zvelebení části bývalých Žižkových kasáren. Právě tam vznikne nové centrum pro válečné veterány. To dosavadní sídlí v pronajatých prostorách krajského vojenského velitelství.

Centrum nabízí sociální pomoc, právní poradenství, pořádá aktivity pro rozsáhlou skupinu lidí, kterých přibývá, pomáhá aktivně trávit volný čas a třeba i přispět svou profesí k zlepšení k chodu komunitního centra, popřípadě se podílet na jeho provozu. Komunitní centrum bude také sloužit jako středisko výchovy, vzdělávání a osvětové činnosti nebo k  přednáškám POKOS – Příprava občana k obraně státu.

Na jihu Čech žije 320 válečných veteránů, bývalých vojáků z povolání, a vojenských důchodců je tady zhruba 1500. Nejstaršímu novodobému žijícímu vojenskému veteránovi je 82 let, žijí tu ještě tři veteráni, kteří zažili druhou světovou válku.

Čtěte také

S čím se na Československou obec legionářskou obracejí? „S vyplňováním žádostí, stahováním z internetu, jelikož nejsou všichni zdatní v IT komunikaci. Československá obec legionářská má například zdravotní program, kdy proplácí zdravotní náhrady, zuby, protetické pomůcky a podobně. S tím vším jim pomáháme,“ říká předseda Bohumír Tomášek.

Další veteránská generace už pochází z misí z 90. let, ať z Kuvajtu nebo bývalé Jugoslávie. Jedním z nich je sám předseda jihočeské Československé obce legionářské Bohumír Tomášek, dalším kapitán Petr Daňhel. Ten stále slouží, mimo jiné jako tiskový mluvčí krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích.

Válečným veteránem je Petr Daňhel už třicet let. Vznik nového centra vítá. „Považuji to za skvělou myšlenku a jsem rád, že Armáda České republiky začala dávat na novodobé válečné veterány důraz, nebo řekněme prioritu. A jsem rád, že krajské vojenské velitelství se toho může aktivně zúčastnit a snad i pomoci,“ dodává.

Nové centrum pro válečné veterány v Českých Budějovicích by mělo vzniknout v následujícím roce.

Spustit audio

Související