Most pod elektrárnou v Lipně nad Vltavou nechaly úřady kvůli havarijnímu stavu zavřít

9. listopad 2020 13:41

Objekt mostu patří kvůli složité majetkové historii pod správu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Okolní obce protestují a z celé situace viní majitele, kterým je stát. Ten se brání, že do opravy mostu investovat nemůže.

Most pod hrází je důležitou spojnicí pro obyvatele i veřejnou dopravu, teď ho ale českokrumlovský městský úřad nechal zavřít. Most pod elektrárnou v Lipně nad Vltavou je podle technického průzkumu ve špatném stavu a vyžaduje rekonstrukci. K té se ale zatím nikdo nemá. Na případ jsme jako první upozornili reportáží letos v srpnu. Okolní obce teď hledají řešení.

Most dále využívají i zaměstnanci elektrárny. Obce Lipno nad Vltavou a Loučovice se proti rozhodnutí odvolaly. To ale uzavření nezabrání.

Čtěte také

„Ten most je v majetku Úřadu posledních dvacet let od té doby, co vznikly kraje, a nějakým omylem nepřešel, stejně jako komunikace, která k němu vede, pod krajskou správu. Řešení, že dvacet let s tím majetkem nenakládám a když je ve stavu, kdy vyžaduje nějakou údržbu, tak ho zavřu, mi přijde nešťastné,“ říká starosta Loučovic Jan Kubík (ANO) s dodatkem, že: „Kdyby takto fungovaly i samosprávy, tak to bychom se daleko nedostali.“

Stav mostu není na první pohled dobrý, ale most je hlavní přístupovou komunikací jak k vlakovému nádraží Lipno nad Vltavou, tak k elektrárně, dále do místní části Loučovice Dvorečná a využívají jej v zimě i skibusy převážející turisty.

Lipno nad Vltavou a Loučovice se proti uzavření mostu odvolaly, ale odvolání nemá odkladný účinek. Nyní jsou u mostu zákazové značky a čeká se instalace bariér znemožňujících průjezd.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se hájí tím, že most je pro něj nepotřebný a tudíž do něj ze zákona investovat nemůže. Beúplatný převod mostu v minulosti nabídl obcím, Povodí Vltavy, ČEZu i kraji. Podle mluvčí úřadu Michaely Tesařové to všichni odmítli.

„Rozhodnutí městského úřadu respektujeme a obratem jsme začali připravovat podklady pro objízdnou trasu, které budou předloženy dopravnímu inspektorátu,“ sdělila Michaela Tesařová s tím, že do konce roku bude provedena odborná technická prohlídka stavu mostu. Na základě závěru této prohlídky se budou moci učinit další kroky.

Obce ovšem dlouhodobě tvrdí, že by na opravu mostu neměly peníze. S žádostí o pomoc se teď chtějí obrátit na nové vedení Jihočeského kraje. Převod objektu na krajskou Správu a údržu silnic vidí loučovický starosta Jan Kubík jako jediné možné řešení.

Spustit audio