Most pod elektrárnou v Lipně nad Vltavou je v havarijním stavu, k opravě se ale zatím nikdo nemá

17. srpen 2020 16:00

Až do roku 2014 nebylo jasné, komu vlastně mostní konstrukce patří. Teď je ale už v havarijním stavu a zřejmě kvůli administrativní chybě ve vlastnictví státu. Ten se ho chce zbavit. 

Jako jedna z prvních staveb při budování lipenské přehrady začal vznikat most přes Vltavu pod Vodní elektrárnou Lipno I na Českokrumlovsku. J35 metrů slouhý a 6 metrů široký. Svými rozměry patří už do kategorie velkého silničního mostu dimenzovaného na 40 tun. 

„Ten most je z prefabrikovaných dílů, což je asi kámen úrazu, protože jsou duté a pokud se o ně nepečuje, zateče do nich voda, výztuž koroduje a ony ztrácí únosnost," popisuje stavbu nezávislý starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

Přitom například při uzavření frekventované silnice na hrázi přehrady je tento most jedinou možnou objízdnou trasou. V zimě po něm jezdí skibusy přepravující lyžaře do nedalekého skiareálu.

Předávání skončilo na okrese, víc nikdo neví

Po dostavbě vodní nádrže ho v roce 1961 mělo tehdejší Ředitelství vodohospodářského rozvoje Praha předat do správy Okresního národního výboru v Českém Krumlově. Po napuštění přehrady ale zřejmě vznikla administrativní chyba.

„Tady veškerá smluvní dokumentace končí předáním na Okresní národní výbor. U ostatních dopravních staveb, které byly takto předávány, následuje předání Správě a údržbě silnic. U tohoto mostu se tak nestalo,“ míní starosta Zdeněk Zídek.

Most pod elektrárnou lipenské přehrady je v havarijním stavu

Až do roku 2014 se k vlastnictví mostu nikdo nepřihlásil, a tak přešel pod správu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten se snaží stavbu bezúplatně předat, zatím ale bezúspěšně, vysvětluje mluvčí úřadu Radek Ležatka a dodává:

„Po převzetí majetku byl most opakovaně nabízen obci Lipno nad Vltavou, obci Loučovice, Jihočeskému kraji, Povodí Vltavy a ČEZu. Nikdo z oslovených ale o most zájem neprojevil. Most je pro náš úřad nepotřebný a proto do něj nemůžeme ze zákona investovat."

Pro obec je nad finanční síly

Starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek hájí postoj obce tím, že opravu mostu v řádech desítek miliónů korun a následnou údržbu by ze svého rozpočtu nebyla schopná financovat:

„Rozpočtově na to vůbec nedosáhneme. Myslím, že je to taková hra na to, komu to bude vadit nejvíc a kdo nakonec vyměkne a ten most si vezme. Ale není to úplně férová hra ze strany státu, protože on byl ten, kdo se o most měl starat a kdo ho dostal do tohoto stavu.“

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce teď zpracovat diagnostický průzkum konstrukce a pak se rozhodnout pro další postup.

Jihočeský kraj, který se prostřednictvím Správy a údržby silnic stará o většinu jihočeských mostů, se případnému dalšímu jednání o převzetí majetku nebrání, řekl náměstek hejtmanky Josef Knot zvolený za TOP 09.

Léta, kdy se k vlastnictví mostu v Lipně nad Vltavou nikdo nehlásil, si vyžádala své.
Spustit audio

Související