Mobilní hospicová péče je nově dostupná i pro rodiny na severu Jindřichohradecka

6. březen 2019 07:24

Hospic svatého Kleofáše z Třeboně rozšiřuje své služby. Nově je můžou využívat rodiny na severu Jindřichohradecka. V Jindřichově Hradci se také brzy otevře nové kontaktní místo.

„V životní situaci kolem toho, když máte někoho těžce nemocného v rodině, navíc často se to dozvíte náhle, chceme nabídnout takové prostředí, které trochu vystoupí z toho nemocničního cvrkotu,“ popisuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Petra Brychtová.

Hospic svatého Kleofáše odmítl pronájem prostor na jindřichohradecké poliklinice a od města si pronajal bývalý byt školníka v budově obchodní akademie v Husově ulici v centru. Místo strohé kanceláře ve zdravotnickém zařízení tak rodiny najdou pomoc v prostředí připomínajícím obývák.

„Služeb tady lidé najdou víc. Je to poradenství pro pečující, ale i pro pozůstalé, kteří už to pečování mají za sebou, samozřejmě se také setkáme s lidmi, kteří pečují dlouhodobě. Těch životních situací, se kterými se budeme potkávat, je mnoho, bude tu i půjčovna pomůcek,“ dodává Petra Brychtová.

Kontaktní místo v Jindřichově Hradci zatím otevřené není, služby v terénu už ale lékaři i sestry poskytují.

Tým hospicových zdravotníků se v budoucnu ještě rozroste. „V současné době máme 1,5 úvazku zdravotní sestry a 0,6 úvazku lékaře. Aby s námi vůbec pojišťovna uzavřela smlouvu, musíme mít pět úvazků sester a 1,2 úvazku lékařů,“ vysvětluje Petra Brychtová.

Perinatální hospic pomáhá rodinám, které přišly před porodem nebo během něj o dítě

Matka truchlí po ztrátě dítěte, smutek, mateřství, smrt dítěte, dětské oblečení. Ilustrační foto

V České republice se odborníci učí poskytovat perinatální hospicovou péči. Ta má pomáhat rodinám, které přijdou před porodem, během porodu nebo krátce po něm o dítě.

Díky novému kontaktnímu místu v Jindřichově Hradci může Hospic svatého Kleofáše poskytovat mobilním služby i na severu Jindřichohradecka nebo v okolí Kardašovy Řečice. Jeho dojezdová vzdálenost totiž nesmí být delší než třicet minut.

O pokrytí Dačicka teď hospic jedná. „Na Dačicko zatím zajíždějí kolegyně z Telče. Spolupráce se ukazuje jako efektivní, protože jejich dojezd je 16 až 20 kilometrů, my zatím z Jindřichohradecka kvůli garanci dojezdu nejsme schopni do Dačic zajíždět. Tato situace se ale řeší a lidé se mohou obrátit na kolegyně z Telče, které poskytují stejnou službu jako my,“ dodává Petra Brychtová.

V Jindřichově Hradci Hospic svatého Kleofáše spolupracuje i s nemocnicí, která má k dispozici dvě paliativní lůžka.

Spustit audio

Související