Perinatální hospic pomáhá rodinám, které přišly před porodem, nebo během něj o dítě

4. únor 2019 15:05

V České republice se odborníci učí poskytovat perinatální hospicovou péči. Ta má pomáhat rodinám, které přijdou před porodem, během porodu nebo krátce po něm o dítě.

První perinatální hospic vznikl před pěti lety pod názvem Dítě v srdci v Královéhradeckém kraji. Druhý otevřeli teprve nedávno v Jihočeském kraji.

Pomohl už například mamince tří dětí, pětatřicetileté Heleně z malého jihočeského města. „Když jsme čekali čtvrté dítě, už jsme se na něj dost těšili a ta ztráta přišla poměrně pozdě, bylo to kolem sedmnáctého týdne těhotenství. Už jsem si oddychla, že první tři měsíce jsou za mnou, ale ono se to může stát kdykoli,“ říká.

Pracovnice perinatálního hospice ji navštěvovaly každý den. „Byla to taková tichá spoluúčast, doprovázení v nejlepším slova smyslu. Měla jsem tam prostě ženu, se kterou jsem mohla brečet, a pomohly mi zařídit praktické věci kolem pohřbu. To byla věc nová, která má své časové limity. Kdyby to měla rodina řešit sama, vůbec bych se nedivila, kdyby to vzdala. Myslím, že tady jsou ty služby na místě, protože to není pro rodiče jednoduché,“ popisuje.

Těžké je to i pro zdravotníky

K jihočeskému týmu perinatálního hospice Dítě v srdci se připojila i gynekoložka českobudějovické nemocnice Šárka Pfauserová. „I my jako zdravotníci se potřebujeme naučit v tom chodit, protože to vlastně neumíme. Je to pro nás také těžké,“ vysvětluje.

Mezi vůbec nejtěžší patří podle ní situace, kdy zemře miminko v období kolem termínu porodu. „Je to velice těžké i pro personál. Pomoc je ale potřeba při veškerých ztrátách v průběhu těhotenství, ať už jde o potraty do 20. týdne nebo předčasné porody, které končí špatně,“ dodává.

Poslední možnost před odebráním dítěte. Centrum ve Strakonicích zachraňuje rodiny

Matka s kočárkem

Na jihu Čech přibývá rodičů, kteří v Dětském centru Strakonice absolvují pobytový program sociální rehabilitace. Ten je pro mámy, táty i další rodinné příslušníky poslední možností před odebráním dítěte sociálkou.

Kontaktní místo Jihočeského Dítěte v srdci zahajuje tento týden provoz v centru Českých Budějovic. Otevřené bude každou středu od 15 do 17 hodin na Žižkově třídě, v areálu kláštera petrinů u kostela Panny Marie Růžencové.

„Naše poradna funguje pro rodiny po ztrátě dítěte, ale i pro jejich rodinné příslušníky, to znamená babičky, dědečky, sourozence i pro různé přátele, kteří jsou součástí té rodiny,“ připomíná ředitelka Hana Doskočilová.

V týmu jihočeského perinatálního hospice jsou gynekoložka, psychiatrička, sociální pracovnice, porodní asistentka, dula a duchovní. 

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související