Už téměř 20 let se snaží prosadit stavbu lůžkového hospice v Budějovicích

6. květen 2017

Stavbu druhého lůžkového hospice v Jihočeském kraji už téměř dvacet let prosazuje oblastní spolek Červeného kříže České Budějovice. Zatím jediným kamenným hospicem je Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích.

Červený kříž má v Českých Budějovicích připravený pozemek i projekt architekta Vlada Miluniče, chybí ale finance na stavbu a provoz. A zřejmě i politická vůle.

Pozemek se nachází v těsné blízkosti centra Arpida. „Projekt máme připravený už sedmnáct let a potřebujeme podporu kraje i města. Pozemek byl vytipován díky tehdejšímu primátorovi doktoru Tetterovi a neradi bychom o něj přišli. Myslíme si, že je důležité, aby krajské město s velkým onkologickým centrem a nemocnicí mělo kamenný hospic,“ říká Hana Vacovská, ředitelka oblastního spolku Červeného kříže.

Příprava projektu se podle ní zadrhla už asi před patnácti lety. „Tehdy vyhrál výběrové řízení prachatický hospic a dlouho nebylo potřeba druhé zařízení. Teď si ale myslíme, že nazrál čas, a také zájem různých subjektů o pozemek nás přiměl k tomu, abychom usilovali o jeho zachování pro tento účel,“ dodává.

Stavební inženýr František Šmajcl popisuje, že architekt navrhl budovu hospice jako částečně zapuštěný suterén. „Byla tam rozlučková místnost s pozůstalými. Protože to bylo jako z objektu vybíhající ruce a nohy toho odcházejícího člověka, tak v levé části bylo školící centrum. V prvním patře byla lůžková část a na každém patře ještě zázemí pro personál a pokoje pro stážisty,“ nastiňuje.

Podle Hany Vacovské se Červený kříž rozhodně nebrání případným změnám původního projektu. „Nový pohled na ten hospic je takový, že by poskytoval dvě až tři služby. To znamená ta hospicová péče jako základ a potom odlehčovací služba, která je velmi potřebná a žádaná pro rodiny vyčerpané dlouhodobou péčí, a pak i denní stacionář. To všechno jsou možnosti. Dále by tam mohl být psycholog, teolog, to všechno může rodinám významně pomoci a tady v Budějovicích to jednoznačně zastřešené nemáme,“ komentuje.

Na podporu stavby druhého lůžkového hospice vznikla i petice, která má více než 9 tisíc podpisů.

autor: pfr
Spustit audio