Už dva roky nabízí na Třeboňsku své služby Hospicová péče svatého Kleofáše

28. prosinec 2015

Pouze na třech místech jihočeského kraje nabízí své služby domácí hospicová péče. Domácí hospic Jordán v Táboře, Athelas v Písku a Hospicová péče svatého Kleofáše v Třeboni. Právě ta za dva roky fungování doprovodila už dvacet pacientů ke klidnému konci života v kruhu rodiny.

„My se snažíme i v tom těžkém tématu vidět něco pozitivního. Vnímáme konec života jako jeho součást a ač je to téma bolestné, musím říct, že máme vždy radost, když se to doprovázení povede. A myslím, že tu radost i v tom těžkém smutku s námi sdílí také rodina,“ říká ředitelka Hospicové péče svatého Kleofáše Petra Brychtová – Makovičková.

Těší ji také, že se našlo mnoho dárců a podporovatelů. „Systém financování hospiců je stále nedokonalý, téměř žádný, takže zejména loňský rok byl z hlediska financí těžký. Každý měsíc se ale objevil nějaký dárce, platba z nadace, takže jsme rok důstojně přežili a mohli jsme k pacientům dojíždět a koupit pomůcky,“ dodává.

Hospic provozuje charitní obchůdek. Většina zboží v něm jsou dary. „Přichází lidé, kteří něco umí, darují nám výrobky a my je potom prodáváme. Opravdu celý výtěžek jde na hospic. Letos jsem se radovala, že jsou to věci velice kvalitní, které potěší a lidé si je opravdu kupovali,“ dodává Petra Brychtová – Makovičková.

Podrobnosti o tom, jak můžete pomoci Hospicové péči svatého Kleofáše, najdete na webu hospic.kleofas.cz.

autor: pfr
Spustit audio