Mladí umělci nasedli do Vláčku Třeboňáčku a na šesti zastávkách bavili svým vystoupením

26. květen 2022 10:21

Po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru se do českých měst vrací happening ZUŠ Open. Letos se do projektu Nadačního fondu Magdaleny Kožené zapojilo na 400 základních uměleckých škol.

Žáci třeboňské základní umělecké školy bavili ve středu kolemjdoucí přímo v ulicích. Projeli městem ve Vláčku Třeboňáčku a na šesti zastávkách předvedli svá vystoupení.

„Dva roky jsme kvůli situaci s covidem museli stát. Děti měly distanční výuku, ale dělali jsme nějaké nahrávky, záznamy, které alespoň připomínaly tu akci. Teď jsme poprvé po těch dvou letech venku a jsme rádi, že objíždíme Třeboň,“ připomněl těžkosti posledních dvou let ředitel ZUŠ v Třeboni Matouš Řeřicha.

Vystoupení pro kolemjdoucí si připravili žáci třech ze čtyř oborů, které škola vyučuje „Nemohl se zapojit taneční obor, protože to je ve venkovním prostředí složitější, aby se nestal nějaký úraz. Máme tu tedy literárně-dramatický obor, výtvarný obor třeba v podobě obrazů ke kramářské písni a hudební obor, který slaví hudbou tento den,“ popsal ředitel.

Vystoupení mladých umělců příspěvkem do klobouku ocenila paní Miloslava. „Já měla za to, že budou jenom zpívat, ale že budou hrát takové srandovní divadélko, to jsem nečekala,“ chválila.

Čtěte také

Dramatický obor studuje v Třeboni například Johana Moudrá. „Měla jsem tedy silně trému, ale bylo to fajn. Když nehrajete v sále, je to něco úplně jiného,“ přiznala.

Letos poprvé se na ZUŠ Open v Třeboni představili žáci populárního zpěvu. V tomto školním roce se vyučuje poprvé. „To bylo posledním bonbónkem, že jsme si mohli dovolit populární zpěv, protože po něm byla poptávka, a pak výuku elektrických klávesových nástrojů, po kterých také byla poptávka. I s Českou školní inspekcí jsme se už před časem shodli na tom, že se základní umělecké školství musí vyvíjet, že není jenom klasická hudba, ale je i populární a je plnohodnotná,“ dodal Matouš Řeřicha.

Už v příštím týdnu čekají základní uměleckou školu v Třeboni postupové a závěrečné koncerty žáků a v polovině června přijímací zkoušky.

Související