Místo zločinu České Budějovice. Nový kriminální seriál natáčí filmaři na jihu Čech

20. říjen 2021 10:00

Nová třináctidílná kriminálka Místo zločinu České Budějovice vzniká na jihu Čech. Seriál České televize volně navazuje na předchozí série z Plzně a Ostravy. V hlavních rolích kriminalistů diváci uvidí Davida Novotného a Judit Bárdosovou.

První díl štáb začal točit na Šumavě, teď pokračuje v Třeboni, Českých Budějovicích nebo Táboře, kde se odehrálo například akční noční natáčení na Žižkově náměstí. „Auto najede do průchodu, rozbijí to, vytrhnou. Něco podobného jsme dělali včera v Třeboni a bylo to hezké, povedlo se to,“ popisuje producent Martin Froyda.

Krimiseriál se podle něj částečně inspiruje skutečnými příběhy. „Tento díl pojednává o loupeži bankomatů, což byl před lety skutečný případ, který se vyšetřoval dlouho a byl velice složitý. Je to těmi událostmi volně inspirované,“ uvádí.

Čtěte také

V jedné z hlavních rolí diváci uvidí Judit Bárdosovou, která hraje mladou policejní kapitánku. „Jmenuje se Jana Šímová a je to taková mladá kriminalistka, která odešla z Prahy, protože ji trošku otravovalo, jak se její rodiče snažili všechno zařídit. Má takové svoje tajemství a nechce být výstřední,“ prozrazuje.

Mladá slovenská herečka, kterou mohou diváci znát třeba z pohádky Čertí brko, absolvovala v rámci herecké přípravy i cvičení na střelnici. „Kromě toho jsme trénovali i to, jak se chodí se zbraní, aby to vypadalo autenticky a věrohodně,“ dodává.

Jeden den na střelnici strávil i Filip Březina, který poprvé hraje policistu, dosud dostával spíš role kriminálníků. „Já hraju nejmladšího člena kriminalistické skupiny. Je to vlastně začátečník, na něco má talent, na něco zase ne, ale většinou je to on, kdo udělá chybu. Dneska budeme točit velké akce, automobilovou honičku, já budu i střílet po dodávce, tak se těším,“ říká.

Filmový štáb plánuje celkem 105 natáčecích dní. Jedenáct dílů natočí režisér Jiří Chlumský, dva Jan Hřebejk. Česká televize začne Místo zločinu České Budějovice vysílat v lednu 2023.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související