Zajímali mě mnohem víc prokletí básníci než fotbal, vzpomíná režisér 13. komnat Zdeněk Gawlik

18. říjen 2021

Zdeněk Gawlik je filmový režisér a tvůrce dokumentů. Pochází z jižních Čech. Narodil se roku 1962 v Jindřichově Hradci, vyrůstal v nedaleké obci Lásenice a maturoval na třeboňském gymnáziu.

„Tehdy jsem hrál závodně fotbal, ale zjistil jsem, že mě mnohem více zajímají třeba francouzští prokletí básníci než sport,“ vzpomíná režisér a scenárista. O studiu na vysněných humanitních vysokých školách si ale musel kvůli otcovým politickým šrámům nechat jen zdát a byl nucen volit jinak.

Studia na strojní fakultě ČVUT nedokončil a živil se pak především v dělnických profesích, než se mu podařilo dostat se na hranou režii na pražské FAMU. Bylo to v roce 1989, kdy pod tlakem událostí už při přijetí na tuto školu více rozhodovala objektivní měřítka a schopnosti uchazečů.

Ještě v době studií získal za svůj snímek Benefice profesora Alexandra a Barbary de Anatolia Cenu Pavla Juráčka na FAMUfestu 1993 a Maxima za režii. Také přispěl povídkou Buldoček do filmu Malostranské humoresky natočeného podle literární předlohy Karla Pecky.

V 90. letech se Zdeněk Gawlik hojně věnoval dabingu. V posledních letech tak činí už mnohem méně, přesto úspěchy přicházejí. Třeba na Cenách Františka Filipovského za dabing. „Moje loňská režie dabingu k filmu Bolest a sláva Pedro Almodóvara sice nevyhrála, ale v nominaci byl i nejlepší mužský herecký výkon. No, a tam to Honza Štastný dostal,“ vzpomíná.

Čtěte také

Jinak však osud chtěl, aby se Zdeněk Gawlik věnoval až doposud ponejvíce dokumentárním filmům. Spolupracoval jako režisér na televizních cyklech Deset století architektury, Příběhy slavných či Předčasná úmrtí, České himálajské dobrodružství nebo oblíbených 13. komnatách, včetně té s jihočeskou zpěvačkou Pavlínou Jíšovou. 

Celovečerní formát měl jeho nedávný velmi působivý film o jihočeském folkovém písničkáři Pavlu Lohonkovi nazvaný Žalman aneb Naslouchám tichu Země. Velmi dobrý by také Gawlikův snímek Když se řekne Jiří Černý o váženém hudebním publicistovi. 

I když Zdeněk Gawlik žije v Praze, za svůj domov stále považuje jihočeskou Lásenici a své budoucí umělecké plány spojuje s naším krajem. Má už hotový vlastní scénář hraného filmu o dětství básníka  Františka Hrubína. „A rád bych také někdy v budoucnu, až se zase přestěhuji zpátky na jih Čech, filmově zpracoval Zemi zamyšlenou Ladislava Stehlíka,“ plánuje.

Celý rozhovor s filmařem Zdeňkem Gawlikem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související