Miro Žbirka akusticky se svými velkými hity na nádvoří třeboňského zámku (dva návraty k 15 let starému jihočeskému koncertu)

Výběr z koncertního archivu Českého rozhlasu České Budějovice je tentokrát veden smutnými okolnostmi a důvody, a to náhlým listopadovým odchodem dlouhá léta populárního, opravdu  v dobrém slova smyslu československého zpěváka, kytaristy a autora Miroslava Mekyho Žbirky ve věku 69 let. 

A naše rozhlasové studio má v práci mistrů zvuku a redaktora dvě výraznější zkušenosti s vystoupením Miroslava Žbirka. Ta druhá je stará pět let.

V závěru roku 2016 vystoupil Meky Žbirka s kapelou v našem studiovém sále v rámci reprezentativního, živě přenášeného programu. Ale více než deset let předtím Český rozhlas České Budějovice zaznamenal odlišně koncipované, akustické vystoupení zpěváka a kytaristy Miro Žbirka, pouze s doprovodem kytaristy Jana Ponocného a s účastí zpěvačky Marthy v několika písničkách. 

Program to byl však působivý a publikem vřele přijatý. Byl složen z řadů Žbirkových hitů, byť předvedených v komornějším aranžmá. Tu první sestavu otevře písnička  Ako obrázok, následovaná populárními songy Denisa, medley V slepých uličkách-Katka-Prvá, Denisa, Zima, Zima, Zima a Múr našich lások.

Ovšem v Koncertních ozvěnách od Tří lvů na tohoto oblíbeného zpěváka, který své příznivce před více než dvěma týdny opustil, ještě jednou za týden zavzpomínáme dalších sestavou jeho live interpretovaných hitů na festivalu Okolo Třeboně na začátku července roku 2006.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio