Mirka Nezvalová: Smích

27. březen 2020

Veselá mysl, půl zdraví. Tak tohle rčení určitě znáte a možná ani netušíte, jak moc se zakládá na pravdě. Zapátrala jsem totiž na internetu a zjistila, že právě smích podporuje tvorbu a vylučování hormonů, které působí na tělo podobně jako antidepresiva či sedativa.

Nejen, že tlumí fyzickou a psychickou bolest, ale odstraní i pocit smutku, depresi. Určitě si řeknete, že v současné době koronavirové vám do smíchu moc není, ale právě proto bychom svou pomyslnou pilulku radosti měli spolknout několikrát denně.

Ono i z vážné situace se dá vytěžit nějaká ta legrace. Ten, kdo dal oslovi na kašně v Úsilném na Českobudějovicku roušku, chtěl určitě lidi rozesmát. Stejně jako ten, kdo ji navlékl soše Jana Husa v Soběslavi nebo herce Jiřího Hrzána v Táboře.

A co říkáte kvízu, který koluje na sociálních sítích, kdy odpovídáte na otázku, zda žena ukončí karanténu za a) o 10 kilo těžší, za b) těhotná, za c) jako alkoholička a za d) jako rozvedená. Správné jsou podle autora vtipu všechny možnosti.

Nad fotkou plačícího muže, litujícího, že si té hospody víc nevážil, se asi také pousmějete. Stejně jako nad konstatováním, že koronavirus si určitě objednaly ženy – žádný fotbal, žádné hospody, žádné vysedávání s kamarády a z práce rovnou domů.

Zkrátka a dobře, příležitostí zasmát se nějakému dobrému vtipu najdete i dnes jistě dost. Čtěte knížky se šťastným koncem a místo hororů se dívejte raději na komedie. Britští psychologové radí alespoň deset minut smíchu denně.

Pokud vám všechny tyto argumenty nestačily, přidám ještě jeden – podle odborníků jsou prý pesimisté třikrát až čtyřikrát náchylnější nachladit se, dostat rýmu, chřipku, trpět na záněty horních cest dýchacích a bolesti hlavy. O mnohem více na ně také doléhá stres.

Co říkáte, milé Jihočešky a milí Jihočeši, není tohle opravdu pádný důvod k tomu, abyste  si terapii smíchem alespoň vyzkoušeli? Tak vám držím palce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.