Mirka Nezvalová: Opilý mazanec

13. duben 2023

Velikonoční svátky jsou za námi a my můžeme začít plánovat, co příště s ohledem na tradice zvládneme lépe. Třeba, že se zdokonalíme ve zdobení kraslic nebo v pletení pomlázky nebo – a tady si dosaďte už podle svých zkušenostní sami.

Já osobně si dávám předsevzetí, že už nebudu péct žádné mazance. Skvělé kynuté a nadýchané uměla moje babička Justýna i moje maminka Slávka, takže jsem bývala vždy obdarovávána a nic mě nenutilo pustit se do jejich výroby.

Jak šel čas, zvládali jsme to pak vždycky bez mazanců, ale letos jsem si řekla, že se do nich pustím. Nikoliv do toho kynutého, ale pěkně zdravě tvarohového.

Den dopředu jsem namočila rozinky do rumu, ale protože nejsem žádná škudlilka, použila jsem z ciziny dovezený osmdesátiprocentní rum a na jeho množství jsem fakt nehleděla.

Výsledek pak byl zcela jasný – bytem se při pečení šířila intenzivní rumová vůně a tvarohový mazanec se místo do výšky - i s ohledem na množství použité tekutiny - výrazně roztekl do šířky. Na alkoholové chuti mu to ale nic neubralo.

Můj muž si každého moučníku vždycky jen symbolicky zobne a ani u mé mazancové premiéry bohužel neučinil výjimku. Takže jsem svůj velikonoční experiment, po jehož požití byste možná i něco nadýchali, nakonec rozdala kamarádkám a zařekla se, že příští rok vyzkouším úplně jinou tradici.

Ostatně na shromažďování tipů mám přece celý rok. Ale rovnou dodávám, že pomlázky se učit plést už nebudu a nějaké zdobení kraslic asi taky nezvládnu. Na druhou stranu, znáte přece to známé rčení „nikdy neříkej nikdy“.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Velký pátek

    Na Velký pátek se prý otevírají hory a vydávají své poklady. Stačí se jen pořádně dívat, kde se rozsvěcují různá světýlka a mihotavé plamínky nebo září kapradí.

  • Mirka Nezvalová: Pivní putování

    Nedávnou jsme byli lyžovat v oblasti rakouského Schladmingu. Při polední siestě si k nám přisedl mladě vypadající senior Sebastian, který se hned zajímal, odkud že jsme.

  • Mirka Nezvalová: Rozkvetlé jaro

    Určitě jste si také všimli, že teplé počasí minulého týdne vytáhlo ze země kdejakou sedmikrásku. Osobně mě potěšilo, že rozkvétají oproti minulosti i České Budějovice.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.