Mirka Nezvalová: Módní diktát

13. červen 2023

Moje babička Justýna se vždycky s chutí zasmála, když jsem domů dorazila s nějakým super módním kouskem oblečení. Pak mě poučila, že něco podobného se nosívalo už za jejích mladých let.

Kde by taky chudáci návrháři a návrhářky měli pořád čerpat inspiraci, že? Do rytířského brnění nás sice dnes už asi nenavléknou, ale řada módních novinek má velmi často svou dávnou stopu v minulosti.

Například taková ledvinka. Vzpomínám si, jak ty látkové nebo koženkové zavěšené kolem pasu nosil na přelomu 80. a 90. let snad každý chlap a ve více barevných kreacích se zabydlely i v našich skříních.

Kam také dát doklady a peněženku, když se vydáváme na výlet a potřebujeme mít všechno pěkně pod kontrolou? Je to praktické zavazadlo. Ale módní doplněk? A představte si, že ano! U italského jezera Garda na mě před pár dny zaútočily snad ze všech obchodů. Jejich nositelky je měly pěkně křížem přes tělo, tedy správnou terminologií crossbody a držel je pořádně široký látkový pásek.

S baťůžkem na zádech jsem si tam připadala jako módní analfabet. Navíc mi paní v obchodě názorně předvedla, neboť italštinou nevládnu a ona zase jiný jazyk neuměla, jak snadným cílem pro zloděje jsem s batůžkem na zádech.

No jistě, ledvinku jsem si po jejím divadelním představení koupila také. Moje spokojenost s tím, že mám letní módní hit, ale trvala jen do chvíle, než mi kamarádka přes facebook poslala obrázek plastového děrovaného košíčku se dvěma uchy, tedy nové kabelky značky Luis Vuitton, která se prý prodává za dva tisíce eur.

A na vedlejší fotce byl velmi podobný barevný košíček, který ona dostala od své babičky, stál tehdy 23 korun. A jsem zase out! Ano, móda je kolotoč.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Setkání s budoucím králem

    Tak jsem si podala ruku s britským králem Karlem III. Tedy tenkrát ještě s následníkem trůnu, protože se psal rok 1992 a o korunovaci si princ Charles mohl nechat jen zdát.

  • Mirka Nezvalová: Opilý mazanec

    Velikonoční svátky jsou za námi a můžeme začít plánovat, co příště s ohledem na tradice zvládneme lépe. Třeba, že se zdokonalíme ve zdobení kraslic nebo v pletení pomlázky.

  • Mirka Nezvalová: Velký pátek

    Na Velký pátek se prý otevírají hory a vydávají své poklady. Stačí se jen pořádně dívat, kde se rozsvěcují různá světýlka a mihotavé plamínky nebo září kapradí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.