Mirka Nezvalová: Cuketová královna

26. září 2024

Cuketová hořčice, čalamáda, tatarák, cukeťák, buchta, cuketové placičky…Ano, už vás slyším, jak si říkáte, abych zadržela, protože i u vás se letos cuket urodilo nadbytek

Osobně jsem to už po loňských zkušenostech s obranou každého cuketového kvítku před hladovými slimáky chtěla vzdát, ale řekla jsem si, že ještě jeden pokus ustojím.

Kamarád nám přeházel kompost a já zakoupila sedm, slovy opravdu jen sedm cuketových sazenic. Rozhodla jsem se, že nebudu překážet přírodě a rozhodně nehodlám investovat do žádných protislimákových přípravků.

Matka příroda to zřejmě ocenila a usoudila, že si za svou snahu konečně zasloužím odměnu. Rozdávala jsem, zavařovala, zase rozdávala, pro své známé, kterým slimáci úrodu nedopřáli, jsem se prostě stala takovou cuketovou královnou.

Moje kamarádka se mi sice snažila naznačit, že i v mém případě zřejmě platí rčení o údajné nemoudrosti sedláka a velikosti brambor, ale nad tím jsem jen mávla rukou. Prostě se letos zadařilo a věřím, že podobný pocit jste si zažili i vy.

I když je pravda, že po několikaletých neúspěšných zkušenostech s agresivními slimáky jsem se letos vzdala pěstování dýní hokaido, které naše rodina miluje. Ale jak už to tak chodí, najednou se mi od kamarádek darem sešlo sedm krásných oranžových dýní. Jako poděkování za mou cuketovou nadúrodu, kterou jsem jim věnovala.

Moji blízcí se mi už smějí, když hlásím, že k obědu jsem opět uchystala něco, kde rozhodně nechybí cuketa. Na druhou stranu, v cuketovém království už to tak chodí. Matce přírodě za svou možnost letos panovat děkuji a věřím, že příští rok také usoudí, že cuketa, holka, která jde s každým, rozumějte chuťově, by opět mohla zabydlet náš chalupový kompost.

No, v nejhorším případě budu mít určitě zavařené zásoby z letošní sklizně.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Priority

    Dostali jsme darem nový barometr. Ten starý putoval na chalupu a jeho místo zaujal v předsíni kulatý stříbrný krasavec.

  • Mirka Nezvalová: Filipojakubská noc

    Dnes nás čeká kouzelná noc. Říká se jí filipojakubská, protože kdysi předcházela svátku svatého Filipa a Jakuba. Teď v kalendáři najdete svátek práce a Jeremiáše a Pamelu.

  • Mirka Nezvalová: Dětské otázky

    Babi, a kde mají ptáci uši, zeptal se mě téměř pětiletý vnuk Robin, když jsme na chalupě přes okno pozorovali vrabce a sýkorky. Tak to jsem tedy byla parádně zaskočená.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.