Minimalistický adventní svícen podle Moniky Brýdové

5. prosinec 2019

Pro minimalistickou vánoční výzdobu se letos rozhodla českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová. Jak vyrobit dekorace velmi jednoduše, přišla poradit také do pořadu Dámská jízda.

„Já mám samozřejmě ráda, když je domov vánoční, když to tam dýchá, ale zjistila jsem, že k tomu není třeba mít byt přeplácaný. Navíc mám teď u sebe vnučku, tak jsem nechtěla moc věcí, u kterých hrozilo, že by je na sebe třeba mohla strhnout,“ vysvětluje.

Na dveře vyrobila Monika Brýdová věnec z kousků dřívek. „Dřívka jsem trochu nabělila, aby to vypadalo jako zasněžené, a pak už jsem přidala jen pár kuliček a drobnůstek,“ popisuje.

Čtěte také

Krásný věnec je podle ní možné vyrobit také z borovicových šišek. „Vystřihnete z kartonu kruh, omotáte ho nějakou přízí, aby karton nebyl vidět, a pak už stačí jen spousta malých borovicových šištiček. Buď je přiděláte tak, jak jsou, nebo můžete vzít lepidlo, špičky natřít lepidlem a ponořit do soli a bude to jako zasněžené,“ říká.

Jako dekoraci na stůl letos Monika Brýdová zvolila úplně nejednoduší adventní svícen. „Vzala jsem podlouhlou břidlicovou destičku, kterou normálně používám jako podstavec pro pepřenku a slánku, a dala jsem na ni čtyři adventní svíčky. K tomu jsem připsala křídovým fixem Láskyplné Vánoce a přidala jednoho medvídka, kterého mám z dřívějška,“ vypráví.

Další inspiraci nejen pro předvánoční období nabízí českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová na svých webových stránkách brydova.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.