Mimořádná vakcinace proti ptačí chřipce pomohla zachovat geneticky unikátní husí hejno v Nových Hradech

31. březen 2023 11:14

Geneticky unikátní husí hejno v Nových Hradech na Českobudějovicku se po ptačí chřipce daří postupně obnovovat. Pomohla tomu mimořádná vakcinace. Veterináři v roce 2021 museli utratit přes čtyři tisíce hus, teď se toto chovné hejno – jediné svého druhu v Česku – znovu rozrůstá.

„V líhni máme už pět násad husích vajec. Dodržujeme pořád opatření, aby nám sem nikdo nic nezatáhl, je to prostě uzavřený areál,“ popisuje vedoucí chovu Naďa Hrvolová.

Chovatelé se dál snaží husy ochránit. „Opatření ještě znásobili tím, že používají lampy se zářením o vlnové délce, která likviduje i viry. Děláme tam kontroly častěji než v běžných chovech i vzhledem k tomu, že se jedná o výjimečný stav, kdy jsme používali takzvanou nouzovou vakcinaci,“ doplňuje ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Čtěte také

Vakcinace byla podle veterinářů úspěšná. Chovatelé tak mohli už loni husí hejno rozšířit. „Po ptačí chřipce nám z pěti linií zůstaly pouze tři, ze kterých aktuálně vybíráme chovná housata, ty nejsilnější jedince. V 56 dnech se dále hodnotí váha zvířat, kvalita opeření a podle toho se zužuje výběr do finálního chovného hejna,“ upřesňuje šlechtitelka Jana Šídlová.

Na konci loňského roku se už vylíhlo zhruba deset tisíc housat, z toho dva tisíce vybrali chovatelé do genetické rezervy. „Z původního hejna 800 kusů jsme se aktuálně dostali na 3200 kusů. Dvě linie, o které jsme přišli při ptačí chřipce, už nejdou obnovit, nezůstali žádní zástupci, takže se budeme postupem času pokoušet o novošlechtění,“ dodává Jana Šídlová.

Na původní počet hus by se hejno v Nových Hradech mělo dostat v příštím roce.

Spustit audio

Související