Velkochov kachen zlikvidovali veterináři ve Frahelži na Jindřichohradecku kvůli ptačí chřipce

6. prosinec 2022 07:45

Historicky největší ohnisko ptačí chřipky na jihu Čech v pondělí likvidovali veterináři společně s hasiči. Vyskytlo se ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku. Kvůli viru bylo nutné utratit 15 tisíc ptáků.

Na obou příjezdových cestách k výkrmně firmy Mavela Dynín stála policejní auta. V areálu byla cítit dezinfekce a na dveřích i plotech visely nápisy se zákazem vstupu kvůli nebezpečné nákaze. Dovnitř nikdo nepovolaný nesměl.

„Je to vysoce patogenní virus, který může být přenosný i na člověka. Je tam 15 tisíc kachen. Naskladněno bylo 22 tisíc, pět tisíc jich uhynulo v minulém týdnu, přes víkend další dva tisíce. Je vidět, jak je ten virus agresivní, jak nákaza postupuje, takže prostě musíme těm ptákům utrpení zkrátit,“ vysvětlil ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Ohnisko ve Frahelži je zatím jediné v celém Česku. „Zaplať pánbů za to, ale bohužel teď je období, kdy se chřipkové viry šíří, a může se stát, že se to dostane dál,“ dodal František Kouba.

Čtěte také

S výskytem ptačí chřipky je spojena řada opatření pro chovy v okolí. „Vyhlásili jsme dvě uzavřená pásma. Starostové obdrželi mimořádná veterinární opatření, mají zajistit sčítání chovů a informovat všechny obyvatele v okolních obcích o tom, že si mají uzavřít drůbež, aby nedocházelo ke styku s volně žijícími ptáky, jak to platí pro celou republiku,“ uvedl František Kouba.

Veterinářům pomáhali také jihočeští hasiči. „Provádíme zásah jako takový, to znamená, že na pokyn veterinární správy vstupujeme do nebezpečné zóny, kde odchytáváme kachny a ukládáme je do kontejnerů,“ popsala mluvčí Vendula Matějů.

Při zásahu musí hasiči i další pracovníci používat ochranné vybavení. „Musí mít jednorázové ochranné obleky, holinky, rukavice, masku s filtrem. Když vystupují ze zóny, musí projít dekontaminací. Po likvidaci sem přijede ještě další profesionální jednotka, která plošně dezinfikuje prázdné haly,“ upřesnila Vendula Matějů.

V okruhu deseti kilometrů se nachází jen jeden další velkochov drůbeže, také ve vlastnictví firmy Mavela Dynín. Její vedení možnost vyjádření odmítlo.

Spustit audio

Související