Ptačí chřipka téměř zničila šlechtitelský chov hus v Byňově. Teď tu genofond obnovují

21. duben 2022 11:00

Výrazně méně housat ze šlechtitelského chovu v Byňově na Novohradsku půjde letos na prodej. Hlavním úkolem chovatelů je totiž obnovení husího genofondu po ptačí chřipce. Ta loni šlechtitelský chov téměř zničila. Podařilo se ho ale zachránit a v těchto dnech se už vylíhla první housata, která se stanou součástí chovné základny.

„V hale máme zatím asi 500 chovných housat. Z hus, které nám tady po ptačí chřipce zůstaly, se každý den sbírají vejce. Ty se přivezou do líhně, tam se musí umýt, vydezinfikovat a dáváme je do chladícího zařízení a jednou za týden je nasazujeme,“ popisuje vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.

„V líhni jsou měsíc. Jedenáctý den se prohlíží, takže se čistá vejce a odumřelé zárodky se vyhazují, a po měsíci líhneme housata. Z těch si potom naše šlechtitelka vybírá ty největší a nejhezčí jedince,“ dodává.

Po loňské ptačí chřipce zbylo v chovném hejnu jen něco málo přes 800 hus z původních pěti tisíc. Proto letos v líhni přijde na svět o poznání méně housat.

Čtěte také

„Když jsme měli chovné hejno mezi čtyřmi a pěti tisíci, tak jsme líhli padesát až šedesát tisíc husí ročně. Letos to bude osm až deset tisíc. Předpokládáme, že z toho vybereme do chovu kolem dvou tisíc a zbytek půjde na prodej, aby si zákazníci nemuseli odepřít novohradskou pečínku na svatého Martina,“ říká ředitel rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař.

Aby se tento plán podařilo uskutečnit, nechali chovatelé plemenné hejno naočkovat proti ptačí chřipce a do hal smí jen ošetřovatelé. Ochránit husy před onemocněními pomůžou také speciální svítidla. „V halách svítíme trubicemi, které mají větší vlnovou délku a zabíjí viry, bakterie, plísně. Děláme všechno proto, aby chov zůstal zachován,“ doplňuje Lubomír Zvonař.

Obnova husího genofondu ve šlechtitelského chovu v Byňově na Novohradsku potrvá dva roky.

Spustit audio

Související