Ohnisek ptačí chřipky stále přibývá. Někteří chovatelé drůbeže nerespektují nařízení

6. leden 2023 12:13

Krajská veterinární správa Jihočeského kraje řeší desítky podnětů týkající se ptačí chřipky. Někteří chovatelé údajně nedodržují mimořádná opatření proti šíření nákazy. A to i přesto, že se nemoc šíří mezi drůbeží po celé Evropě. Jen od začátku roku veterináři v Česku zaznamenali pět ohnisek, zatím poslední potvrdili u Myštic na Strakonicku.

Chovatel drůbeže Jiří Stehlík se řídí nařízením Státní veterinární správy a nechává své slepice v kurníku. „To víte, když slepice není venku a nehrabe, je to špatné, ale musíme to dodržet, musíme to nějak vydržet, protože jinak to bude čím dál tím horší,“ komentuje,

Ne všichni chovatelé jsou ale tak zodpovědní. Krajská veterinární správa Jihočeského kraje neustále dostává podněty upozorňující na nedodržování opatření proti šíření ptačí chřipky. „Dostáváme desítky podnětů týdně, ale není v našich silách, abychom zkontrolovali všechny. My se teď zaměřujeme zejména na chovy v uzavřených pásmech kolem ohnisek nákazy. Tam je naše činnost důležitá, a proto tam směřujeme všechny síly. Je na zodpovědnosti každého chovatele, aby si svůj chov ochránil,“ připomíná ředitel František Kouba.

Čtěte také

Podle něj je situace vážná a chovatelé by neměli opatření týkající se ptačí chřipky podceňovat. „Jenom v prosinci bylo České republice deset nových ohnisek, z toho dvě v jižních Čechách. Od začátku letošního roku už máme páté ohnisko ptačí chřipky,“ uvádí František Kouba.

„Pokud není možné drůbež zavřít, ten prostor je třeba malý a docházelo by k týrání zvířat, tak je samozřejmě nutné drůbež vypustit, ale musíme ji nějak ochránit, vytvořit voliéru, zasíťovat chov. V každém případě, krmení a napájení by mělo být v uzavřené budově,“ dodává.

Výjimku mají chovatelé holubů a běžců. Všem, kteří mimořádná veterinární opatření poruší, hrozí pokuta až do výše dva miliony korun.

Spustit audio

Související