Miloš Urban: Sedmikostelí. Kdo spáchal kruté vraždy? Hororový příběh z gotické i současné Prahy

28. říjen 2022

Město na Vltavě je otřeseno sérií děsivých vražd. Do jejich vyšetřování se pouští neúspěšný historik a policista pochůzkář Květoslav Švach spolu s tajemným cizincem, rytířem Matyášem Gmündem. Hororový příběh o úkladných krutých vraždách se odehrává v současné i gotické Praze.

Účinkují: Jiří Schwarz, Jan Novotný
Připravili: Jan Havel, Pavel Šrut
Napsal: Miloš Urban
Zvukový mistr: Jiří Fuhrman
Hudba: Josef Plechatý
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2001

Květoslav Švach je mladý neúspěšný muž, který se ve své osamocenosti obrátil k minulosti. Historii studoval, ale nedostudoval. Hledá uplatnění u policie, ale i tam selže. Miluje gotickou architekturu a má odpor k novým stavbám. Vše, co přišlo po středověku, je podle něj projevem úpadku a zkázy.

Román Sedmikostelí je druhým románem dnes renomovaného spisovatele Miloše Urbana. Vyšel v nakladatelství Argo poprvé v roce 1999. Román byl přeložen téměř do dvacítky jazyků. Velmi úspěšný byl ve Španělsku a ve španělsky mluvících zemích, včetně Jižní Ameriky.

Sedmikostelí, zřejmě nejúspěšnější román Miloše Urbana, by rád zfilmoval režisér Jiří Strach.

Týden co týden jsem s dalekohledem v batohu obcházel pražské kostely a vybíral si ty s nejbarevnějšími vitrážemi. Místům zvýrazněným v bedekrech jsem se spíše vyhýbal, Malou Stranu a Staré Město jsem přenechal turistům a zaměřil se především na Karlovo Nové Město. Učarovala mi jeho horní část, okolí kostelů svaté Kateřiny, svatého Apolináře a svatého Karla Velikého, a nikdy nezastavěné, středověkou hradbou obehnané stráně pod Karlovem, kde se donedávna pásly ovce a zrály tam hrozny, a za srdce mě vzala též ztichlá oblast kolem špitálu, uličky, kterými obchází smrt a málokdy odejde s prázdnou.

Úspěšný spisovatel a překladatel Miloš Urban se narodil v roce 1967 v Sokolově, část dětství prožil s rodiči na československé ambasádě v Londýně, zbytek v Karlových Varech, kde v 80. letech vystudoval gymnázium. Poté odešel do Prahy studovat anglistiku a nordistiku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a v hlavním městě už zůstal.

Miloš Urban

Už více než dvacet let je kmenovým redaktorem nakladatelství Argo, které vydává i jeho romány. Debutoval v roce 1998 románem Poslední tečka za rukopisy, který podepsal ještě jako Josef Urban. Svůj další román, gotický horor Sedmikostelí už vydal pod svým plným jménem Miloš Urban.

Za „zelený“ román Hastrman získal v roce 2001 cenu Magnesia Litera. V roce 2018 podle něj hudebník a režisér Ondřej Havelka natočil stejnojmenný film. Filmovou podobu dostal o pár let dříve i mysteriózní příběh románu Santiniho jazyk, který natočil režisér Jiří Strach.

V roce 2019 vydal Miloš Urban Kar, románovou poctu Karlovým Varům, městu, kde prožil část dětství a mládí. Jeho zatím poslední knížkou je letošní román Továrna na maso, příběh z pražských Holešovic 20. let 20. století.

Miloš Urban je také autorem mnoha povídek, které většinou publikuje v povídkových antologiích, jež pravidelně vydává nakladatelství Listen.  

Spustit audio

Související