Martina Adlerová: Potěmkinova vesnice

18. prosinec 2023

V tomto předvánočním období se hodí zamyslet se nad úklidem. O tomto nezbytném zlu existují i příručky a vědecké studie. Některé ženy (a možná dokonce i muži!) se živí tím, že radí, jak uklidit rychle a snadno, bez chemie, v pěti i deseti krocích, jak uklidit kancelář i bitevní loď během třinácti minut a zbytek dne věnovat meditaci.

Tak tyhle maniaky bych ráda pozvala k sobě domů.

Běžný úklid provádím v době, kdy jsou lidi a psi v klidu, takže v noci. Kočky ale v noci nespí. A pokud některá pocítí touhu položit na čerstvě vytřenou podlahu čerstvě rozpitvanou myš, pocítím zase já touhu všechny vzbudit, zapálit barák a emigrovat na Srí Lanku.

Velký, takzvaný sezonní úklid, je pro mě zdrojem vzteku a dlouhodobé frustrace, protože se lopotím několik hodin, dnů, týdnů (doplňte si sami) a výsledek stejně v chodu domácnosti není vidět.

Já se ale jen tak nevzdávám.

Díky nedostatku času (a taky díky občasným nečekaným návštěvám) se mi podařilo vyvinout strategický a inovativní úklidový systém, který pro sebe nazývám Potěmkinova vesnice.

Znamená to: Všechno přebytečné a rušivé někam zavřít. Neplatí to samozřejmě pro zvířata. (Německého ohaře byste taky těžko ukryli do skřínky nad umyvadlem.)

Věci povalující se na zemi zakopat pod postel.

Psí gauč zakrýt čistým přehozem.

Vyvětrat a usmívat se.

Většinou to vyjde. Akorát je pak těžké ty poschovávané věci zase objevit, ale když se nenajdou do tří dnů, většinou už je nikdo nepotřebuje.

Takže hurá do úklidu a veselé Vánoce!

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.