Martina Adlerová: Piloti a pěšáci

10. listopad 2021

Čas letí. Ale my jsme prý naštěstí piloti, co ten let řídí. No, já nevím. Na pilota se moc necítím, pletu si světové strany a slovo kokpit mi zní jako název nějakého cizokrajného lichokopytníka. V té letecké záležitosti si připadám spíš jako letuška.

Taková ta vyškolená stevardka s profesionálním úsměvem, která roznáší jídlo a zajišťuje dobrou náladu na palubě. Jindy si přijdu jako ta, co luxuje drobky ze sedadel a uklízí v zavazadlovém prostoru.

Někdy je to ještě mnohem horší. Vystojím si frontu na předraženou letenku a porvu se o místo u okýnka. Seznam spolucestujících není dopředu znám, a jejich záměry a cíle už vůbec ne. Navíc netuším, kde jsou záchody, a bojím se vstát, aby mi to vybojované místo někdo nezasedl.

Občas se dostávám do takových turbulencí, že vzývám všechny svaté a přemýšlím, kde bych našla v případě nouze rezervní padáky. Čas od času se mi nad hlavou objeví kyslíková maska jako světlo na konci tunelu.

A nejhorší je, že vůbec netuším, kdy a kde se půjde na přistání. To mi pak nezbývá než konstatovat, že bych byla mnohem radši dispečerkou letového provozu. Všechny letové plány bych znala nazpaměť, a přitom mohla zůstat nohama pěkně na zemi.

Jenže to prý nejde. My jsme ti piloti, kteří to letadlo řídí. Tak jsme to přece chtěli, ne?

A víte co? Pro mě tohle pravidlo neplatí. Mnohem líp mi vyhovuje myšlenka, že my sice létáme letadlem, ale naše duše chodí pěšky. Ta moje teda stoprocentně.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Determinace věkem

    Nechci mluvit přímo o diskriminaci. To je příliš silné slovo, zavání feminismem a rasovými předsudky. Determinace je spíš něco objektivně nastaveného, co nemůžeme změnit.

  • Martina Adlerová: Slabej kus

    Odmalička špatně spím a málo jím. Jak zpívá Hana Hegerová: občas mívám teploty a nekapu ti do noty… Kdybych byla lovecký pes, tak mě nejspíš rovnou vyřadí z chovu.

  • Martina Adlerová: Oční kontakt

    Možná jste si všimli, že se lidé začínají vyhýbat očnímu kontaktu. Jako mezi predátory: navázat oční kontakt znamená vyzvat soupeře na souboj. Schválně jsem to zkusila.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.