Manželé Měkotovi žijí na místě zaniklé vesnice v domě z přírodních materiálů, v omítce mají kravince

5. březen 2022

„Já kravinci říkám s nadsázkou kosmický materiál,“ směje se Martin Měkota. Vyučený elektrikář a stavebník spolu s manželkou, architektkou Ditou, postavil podle vlastního návrhu dům na místě zaniklé vesnice Hodonice u Malont.

A právě kravince přimíchali do omítky, kterou je dům nahozen. „Díky kravincům se hliněná omítka nevymývá. Funguje to na základě enzymů, které má kráva v zažívacím traktu,“ vysvětluje Dita Měkotová.

„Kravince jsou zčásti voděodolné a zároveň jsou polopropustné, takže zeď dýchá. Ale můžou se místo nich použít i zkvašené otruby,“ dodává její manžel.

Celý dům Měkotových je převážně z přírodních materiálů, má dřevěnou konstrukci a výplň ze slámy. Rodina využívá vlastní zdroje energie a vody i vlastní čistění odpadních vod.

Hodonice u Malont byly vždy malou vesničkou. V dobách největší slávy v nich žilo necelých 200 obyvatel. Zapadlá osada v podhůří Novohradských hor se ovšem ve 20. století postupně vylidňovala, až přišel poválečný odsun Němců a vývoj se zastavil úplně. Vesnice ještě byla částečně dosídlena, jenže během normalizace pak zanikla definitivně.

Místa s rozvalinami někdejších usedlostí teď ale znovu ožívají. Vedle manželů Měkotových a jejich dětí, žije v Hodonicích i další sousedka s dcerou. „Mně se životem tady splnil klukovský sen,“ říká Martin Měkota.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související