Mám splachovací paměť, říkal herec Josef Langmiler

6. březen 2022

Ve Vltavínu budeme pokračovat ve volném cyklu o umělcích narozených na jihu Čech, o nichž se to buď příliš neví, nebo je máme spojené spíše s Prahou či světem. Jedním z nich byl herec Josef Langmiler. Narodil se 12. dubna 1923 v Želči u Tábora a zemřel 8. srpna 2006 v Praze.

V archivní rozhlasové nahrávce mluví o tom, že se rád věnuje filmu i dabingu, ale něco víc do sebe má podle něj divadlo. „Když hrajete divadlo, tak je to na vás. Prostě přijdete na jeviště a nedá se to nijak střihnout. Scéna se musí odehrát. Herec musí přesvědčit diváka, který s ním hraje také. Jak říká Horníček, divadlo je věc, kdy se dva dohodnou, herec a divák. Když se nedohodnou, je to špatné,“ říká.

Zároveň si pochvaluje, že divadelní role se naštěstí učil vždy snadno. „Také jsem ale strašně snadno zapomněl. Když jsem to nepotřeboval, tak jsem si nepamatoval nic. Tomu se říká splachovací paměť,“ dodává.

Záznam rozhovoru s Josefem Langmilerem, který vznikl v roce 1996, si poslechněte v magazínu Vltavín. Dále pořad nabízí vzpomínky bývalého redaktora a moderátora českobudějovického rozhlasu Pavla Kroneisla a reportáž o jihočeském zlatém rounu.

Spustit audio

Související