Marečku, podejte mi pero! Svou nejslavnější repliku natočil v 90 letech

14. srpen 2022

Do roku 1919 vás přenese pořad Vltavín. Nabídne unikátní archivní nahrávky vzpomínek herce Františka Kováříka, který se v onom roce vydal na cesty po jižních Čechách. Vzal s sebou loutky vypůjčené od kamaráda Josefa Skupy a hrál celé prázdniny dětem divadlo zadarmo. Živil se vedle toho totiž drátenickým řemeslem.

Kdo by neznal slavnou větu: „No, nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším.“ Ve filmu Marečku, podejte mi pero! ji pronesl profesor Hrbolek, tedy herec František Kovářík. Stejně tak jako větu, podle níž se film jmenoval.  

Františka Kováříka to táhlo k divadlu od malička, což prý jeho rodiče neradi viděli. V sedmnácti letech se rozhodl odjet do Ameriky. Žil tam u svého vzdáleného bratrance, měl se prý vyučit obchodním příručím, ale zase ho to přitáhlo k divadlu a jako ochotník hrál v Americe pět let krajanům v Ludvíkově divadelní společnosti.

Když se vrátil do rodné Plzně, u divadla už zůstal. Hrál v několika venkovských divadelních společnostech, v letech 1913 až 1915 byl členem Švandova divadla, od roku 1915 do roku 1918 pak Městského divadla v Plzni.

Čtěte také

Po první světové válce mu půjčil kolega a přítel Josef Skupa některé loutky a tehdy už třiatřicetiletý František Kovářík se s nimi vydal na cesty. A o těchto cestách vám bude v pořadu Vltavín vyprávět on sám.

Podařilo se nám totiž najít doslova poklad. Nahrávky z února a března 1968, kdy na toto a další cestování po jižních Čechách František Kovářík vzpomíná. Natočila jej s ním tehdejší redaktorka rozhlasového studia v Českých Budějovicích Anna Ustianovičová.

František Kovářík se narodil 1. října 1886. Zvláštní je, že zemřel v den svých narozenin v roce 1984. První film, ve kterém se František Kovářík objevil, byl film němý a jmenoval se Pan profesor, nepřítel žen. Bohužel se nedochoval, ale dochovaly se jiné. Ve všech už jej ale vidíme jen jako starého muže.

Není se čemu divit, například filmy Rozina sebranec, Přijdu hned nebo Řeka čaruje vznikaly za protektorátu v době, kdy už mu bylo skoro šedesát let.

Slavného profesora Hrbolka v komedii Marečku, podejte mi pero! hrál František Kovářík v roce 1976. Bylo mu tedy už neuvěřitelných 90 let.

Spustit audio

Související