Jihočech Jaroslav Mareš se objevil v desítkách filmů, i když jeho role byly až na výjimky epizodní

19. duben 2021

Na hřbitově v Husinci na Prachaticku je pochován zdejší rodák, herec Jaroslav Mareš. Tento představitel desítek filmových rolí se narodil před sto lety. Známý je třeba jako hostinský Evžen z Jedové chýše v seriálu Hříšní lidé města pražského či student Prokůpek, žáka Jana Husa ve stejnojmenném filmu.

Jaroslav Mareš se narodil 24. dubna 1921 v Husinci. Byl dlouholetým protagonistou Národního divadla a také se objevil ve více než 70 filmech, i když jeho role byly až na výjimky epizodní.

V životopisu Jaroslava Mareše je velká zajímavost. Po první světové válce odjel jeho otec, všestranný lakýrník, pracovat do Francie, kde se živil v Rouenu ve velkých loděnicích. Jaroslav tedy strávil část dětství ve Francii. Později mu herecký kolega Karel Effa začal říkat Jean Marais.

Před kameru se poprvé postavil v roce 1946 ve filmu Nezbedný bakalář Otakara Vávry. O rok později mu připadla role Jaroslava v titulu Poslední mohykán, kde hraje syna despotického starožitníka (Jaroslav Marvan), který psychicky týrá celou rodinu.

Jaroslav Mareš v mládí ztělesnil role romantiků a frajerů, později se často oblékal do uniforem. Jeho epizodními rolemi byli vrátní, příslušníci VB, detektivové, ale také pivaři a karbaníci. Známá je jeho role hostinského Evžena z Jedové chýše v Hříšných lidech města pražského, třeba v dílu Případ lichého střevíce nebo v celovečerní Smrti černého krále.

Jednu hlavní roli ve filmu Jaroslav Mareš přece jen měl, a to ve snímku Černý prapor Vladimíra Čecha z roku 1958 o konfliktech mezi příslušníky francouzské cizinecké legie. Mareš tu hrál legionáře Václava Malého, který se zaplete do nebezpečné situace v táboře, je účastníkem bojů v džungli i svědkem vyvraždění vesnice. Schematický film měl alespoň dobrodružný náboj.

Čtěte také

Začátek 60. let přinesl Jaroslavu Marešovi účast ve známých titulech. Ve Hvězdě zvané Pelyněk se objevil jako voják Karel Werner, v Limonádovém Joevi jako silný pistolník, v satiře Až přijde kocour jako vedoucí restaurace, ve Třech chlapech v chalupě jako Skřivánek.

Na sklonku filmové kariéry si střihl v Panoptiku města pražského epizodku šéfa party vorařů Lišku v dílu Děvče od vody. Jihočeské natáčecí kořeny na Třeboňsku má film Vojtěch řečený sirotek režiséra Zdeňka Tyce z roku 1989, Marešova venkovská postava se jmenovala Juz.

Jaroslav Mareš se mihnul snad ve všech seriálech z doby minulého režimu: Malý pitaval z velkého města, Plechová kavalerie, Okres na severu, 30 případů majora Zemana nebo také v pohádkové Arabele opět jako vedoucí restaurace. Větší kariéru tento skvělý herec rozhodně udělal na divadelních prknech. Jihočech Jaroslav Mareš zemřel 29. října 2003. 

Herce Jaroslava Mareše připomíná kulturní magazín Kavárna. Dále pořad zavede do Jihočeského divadla na poslední premiéru letošní sezóny, kterou byla Mozartova opera Cosi fan tutte v nastudování mladé režisérky Zuzany Fischer. A představí i půvabnou audioknihu Život v zahradě, která určitě potěší všechny zahrádkáře.

Spustit audio

Související