Lůžková interna v sušické nemocnici nemá lékaře a zavírá. Pacienty vozí sanitky do Klatov a Strakonic

7. únor 2023 08:44

Nedostatek lékařů je důvodem, proč přestala v městské nemocnici v Sušici fungovat lůžková interna. Pacienty ze Sušice, velké části Šumavy a Pošumaví vozí sanitky do nemocnic v Klatovech a ve Strakonicích.

Už přes dva roky není v městské nemocnici lůžková chirurgie, loni na podzim začalo mít zařízení i kritický nedostatek internistů, což vedlo k utlumení činnosti akutního lůžkového oddělení interny.

Po výpovědích dalších tří lékařů interna končí úplně. Oficiálně oddělení zanikne v březnu, už teď ale chybí lékaři k pokrytí služeb.

„Situace ohledně provozování bezpečné akutní interní péče se časem čím dál více horšila a tlak na zbylý personál se zvyšoval,“ říká Jakub Tocháček, primář lůžkové interny, který ze Sušice odchází, ač si dle svých slov uvědomuje problémy, které to nemocnici přináší.

Spolu s ním dali výpověď i jeho zástupce a další lékařka. Tým se tedy rozpadl úplně. Kromě internistů rezignoval také jednatel nemocnice Luděk Cibulka.

Čtěte také

Nové internisty se podle místostarosty Sušice Karla Požárka sehnat nepodařilo. Stávající pacienti lůžkové interny byli buď propuštěni, nebo přeloženi na oddělení následné péče. Nové pacienty vozí sanitky do nemocnic v Klatovech a Strakonicích.

I když se lůžková interna uzavírá, sušická nemocnice chce stávající lékaře a sestry udržet. „Podařilo se nám s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou domluvit navýšení kapacity na oddělení následné péče z 55 na 80 lůžek, což kopíruje pokles lůžek na interně. Personál byl z interny přerozdělen na jiná pracoviště,“ uvádí Luděk Cibulka. Nemocnice zachová interní ambulanci a od léta chce spustit jednodenní chirurgii.

Současná situace vyvolává nejistotu jak u sester a lékařů, kteří v Sušici zůstávají, tak u místních obyvatel, kteří se bojí nutného dojíždění do vzdálenějších zařízení.

Nejisté je také budoucí vedení nemocnice. Sušičtí zastupitelé se už několik let nemohou shodnout, jestli ji má dál provozovat město, nebo Plzeňský kraj. Nové vedení Sušice nyní nabízí kraji, aby si nemocnici bezplatně pronajal a s podporou sušické radnice ji provozoval.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související