Lékařská pohotovost v Milevsku výrazně omezuje provoz. Lidé musí dojíždět do Písku nebo Tábora

13. leden 2023 15:07

V Česku je málo lékařů a peněz, pohotovostní služba prodělává. Týká se to i Milevska na Písecku. Zatímco ještě loni tam lékařská služba první pomoci fungovala sedm dní v týdnu, teď má pohotovost otevřeno jen v sobotu od 8 do 11 hodin.

„Hlavní problém je ten, že především o víkendech nebyli schopni zabezpečit lékaře na službu. Asi to není jednoduché a poliklinika to prostě nedokázala. Dospěli k závěru, že nemohou zajistit péči v takovém rozsahu, proto nepožádali o dotaci 850 tisíc. Nechají si jenom naši dotaci 143 tisíc a za to podle domluvy otevřou pohotovost v sobotu dopoledne,“ vysvětluje starosta Ivan Radosta.

Podle něj by se lékařskou pohotovost pravděpodobně nepodařilo udržet ani v případě, že by město společně s okolními obcemi za službu milevské poliklinice připlatilo požadovaných 450 tisíc korun.

Peníze v tomto případě nehrály hlavní roli. „Někteří lékaři mě přesvědčují o tom, že to takto bude dostačující. Já doufám, že to tady zvládneme, ale to víte, že pro veřejnost to populární není,“ dodává starosta.

Čtěte také

Tato slova potvrzují přímo na ulici před poliklinikou paní Hana a Květa. „Já bych určitě chtěla, aby tu pohotovost byla, protože nevíme, kdy se co stane, a Písek a Tábor jsou daleko.“ „Dneska je to zdravotnictví pořád horší, nikde se nemůžeme přihlásit, všude mají plno,“ shodují se.

Podobný problém jako Milevsko řešilo loni Veselí nad Lužnicí. Tam se rozhodli zrušit lékařskou pohotovost úplně. A za svým rozhodnutím si stojí. „S odstupem roku hodnotím to rozhodnutí jako správné, byť mi není příjemné říkat, že tady pohotovost nemáme,“ uvádí starosta Vít Rada.

„Pohotovost byla navštěvována, ale velmi málo. V průměru tam přišel jeden člověk denně, a to opravdu nemělo ekonomický smysl. Ve Veselí nad Lužnicí máme výjezdovou stanici záchranné služby, takže takové ty život ohrožující případy zajistí záchranka, která může být na místě za pár minut,“ doplňuje.

A podobná byla návštěvnost lékařské pohotovosti v Milevsku. Stejně jako ve Veselí nad Lužnicí tam lidé v případě stavu ohrožujícího život mohou využít pomoc zdravotnické záchranné služby, případně si na pohotovost zajet do nemocnice v Táboře nebo Písku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související