Literární matiné 6. 12. 2009

6. prosinec 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Matt Haig: Klub mrtvých otců
Hamletovské téma v novodobé podobě, navíc s prvky černé grotesky. Jedenáctiletý Philip je pozván do klubu mrtvých otců, aby se strýčkovi pomstil za smrt svého tatínka. Ten, kdo se domáhá spravedlnosti, není nikdo jiný než otcův duch.






Matt Haig: Klub mrtvých otců

Nicolas Werth: Opilec a květinářka
Historie jedné masové vraždy (1937-1938). Stále nová fakta z nedávno ještě nedostupných archivů dokládají stalinské represe ve druhé polovině 30. let minulého století. Obětí šíleného diktátora se mohl stát opravdu každý.






Nicolas Werth: Opilec a květinářka

NAŠE TÉMA - Jan Cempírek alias Lan:

Jan Cempírek je českobudějovický autor, který zatím vydal dvě knihy: prvotina se jmenovala Rafinerie, druhá Autostop - dotýkaly se společným tématem cestování, spojeným nejméně od Kerouacových dob i se vzýváním svobody a nekonformity. Tyhle dvě knížky sice nejsou špatné, ale nejsou ani tak dobré, aby vzbudily velkou pozornost; v klidu a míru zapadly. Teprve třetí Cempírkova kniha, přestože určitě jeho nejhorší, vzbudila nejdřív pozornost, a pak poprask. Pozornost na podzim, když dostala cenu Knižního klubu: ta je spojena s finanční odměnou 50 tisíc korun a s vydáním knihy, což bývá pro autory také lákavé, protože jde o původní díla dosud nepublikovaná. Dočkala se zároveň velké reklamy a celkem ji chválila i kritika. Vtip je v tom, že jako autor nebyl uveden Cempírek; ten totiž od začátku vydával román Bílej kůň, žlutej drak za dílo půvabné nadějné vietnamské spisovatelky Lan Pham Thi. Možnost pohlédnout očima vietnamské studentky na českou současnost a česko-vietnamské vztahy byla lákavá pro porotu Ceny knižního klubu, kritiky i čtenáře; nikdo už moc neřešil, že je to pohled velmi povrchní a že se vlastně o poměrech a vztazích v této uzavřené komunitě z knihy skoro nic nedozvíme. Tak Cempírek všechny ošidil; až v těchto dnech to všechno prasklo. A jaké měl bývalý reklamní textař se smyslem pro marketing po svou mystifikaci důvody?

Lan Pham Thi: Bílej kůň, žlutej drak

Olga Trčková docela trefně naše zamyšlení nad jednou literární mystifikací zakončila; osobně si myslím, že pokud si knihu Bílej kůň, žlutej drak nepřečtete, o nic moc nepřijdete. To už ale v tomto pořadu bylo před časem řečeno, a to ještě v době, kdy byla oficiálně autorkou této knihy Lan a ne Jan.

RECENZE Jaromíra Slomka:

Petra Soukupová: Zmizet

Snad proto, že věk spisovatelů se prodloužil a že tvůrci jako Kliment, Kohout, Kundera, Putík, Šiktanc nebo Škvorecký jsou literárně aktivní i po osmdesátce, připadá nám prozaická zralost skoro neslučitelná s věkem sedmadvaceti let. Tak stará je Petra Soukupová, narozená v roce 1982, autorka tří novel shrnutých do svazku nazvaného Zmizet. Knihu o třech stech čtyřiceti stranách vydalo brněnské nakladatelství Host.
Připomeňme jen, že nejde o prvotinu, tou byla próza K moři, odměněná Cenou Jiřího Ortena za rok 2008. Petra Soukupová neusnula na vavřínech a rychle předložila další dílo. Kdybychom hledali, co je trojici nových próz společné, odpověď by byla jednoduchá: sourozenecké a rodinné vztahy, prožívané v této době, v naší přítomnosti, nebo koneckonců i na sklonku minulé epochy, což je kupodivu jedno, protože společenské a politické kulisy příběhů tu nejsou podstatné. Všechno, co Petra Soukupová, disponující vypravěčským talentem, poutavě líčí, tedy dospívání v neúplné rodině, vztah rodičů mezi sebou, vztah k dětem i vztah k prarodičům, napětí jednou mezi dvěma bratry, podruhé mezi bratrem a sestrou, potřetí mezi dvěma sestrami, traumata, deziluze, zklamná očekávání, útěky a tak dále - tedy toto všechno by se mohlo odehrávat i kdekoli jinde než v českém prostředí, třeba v Rusku, Rakousku nebo Anglii. Holčičí a kupodivu i klukovský svět zná autorka velmi důvěrně a dokáže ho jak přesvědčivě načrtnout, tak pečlivě prokreslit.
Má bohatý slovník, zná mluvu svých hrdinů, občas však neodolá a chce být za každou cenu poetická i tam, kde je to jaksi nadbytečné. Tu pak neúměrně naloží na vnitřní monology to, co už neunesou. Příkladem budiž jedno místo v první novele, příběhu chlapce, který přijde nejprve o staršího bratra, od začátku úspěšnějšího, za vzor kladeného rivala, a potom se stane obětí dopravní nehody, jež mu přivodí těžký úraz a doživotní invaliditu. Tragický hrdina uvažuje náhle spíše jako autorka. Ta jako by zapomněla přeskočit do pásma vypravěče a vkládá chlapci do hlavy takovouto myšlenku: "...vidim bráchu průhlednýho, upletenýho z pavučin našeho chtění". To je přece jen silná káva, takto že by se vyjadřovaly děti? Sotva. Přitom je Soukupová obvykle přesná, někdy dokonce až příliš, třeba ve třetí novele se zmiňuje o čokoládě "s marcipánovou náplní uvnitř". Ano, ano, být uvnitř, toť vlastnost náplně.
To však jsou detaily, podané tu spíše jako důkaz pečlivého čtení. Závěr je jednoznačný: Petra Soukupová je výrazný talent současné české prózy a jistě o ní ještě uslyšíme. S nadějí budeme vyhlížet její další knihy.

Petra Soukupová: Zmizet

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Adolf Zábranský. (73 správných odpovědí, 2 chybně)

Výherci: V. Hořejší, Z. Jirušová, J. Klonfar, V. Kolouchová, R. Nová, H. Prázdná.

Nová otázka: Před 15 roky, 10. prosince 1994, zemřel spisovatel Jiří Marek, který byl svým životem spojen i s naším krajem. Studoval v Písku, jako učitel působil později ve Strakonicích a v Soběslavi. Určitě nejznámější jsou jeho knihy o mordpartě rady Vacátka, my vám ovšem chceme připomenout román, jehož si kritika cení nejvíce: Marek vyšel z Homérova eposu, ale příběh zasadil do období konce habsburské monarchie a hlavním hrdinou udělal na rozdíl od Homéra majitele pohřebního ústavu. Jak se tento román Jiřího Marka jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.