Literární matiné 27. 9. 2009

27. září 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Václav Cílek: Orfeus aneb Kniha podzemních řek
Záznamy z cest a úvahy známého českého geologa a publicisty doplňují starověké texty věnované podzemním světům, ať už se jedná o skutečné podzemí, nebo mýtické posmrtné krajiny.







Václav Cílek: Orfeus aneb Kniha podzemních řek

Martina Formanová: Ten sen
Příběh dívky, která prožívá komplikované mládí v době totality, později odchází na Západ a buduje úspěšnou kariéru. Návrat do Čech jí připomene, že nic z toho, co doma kdysi prožila, není úplně zapomenuto.







Martina Formanová: Ten sen

NÁŠ HOST:

Knihu vzpomínek, mapující minulost Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, sestavily Bohuslava Maříková a Marie Loucká. Kniha se jmenuje Devadesát není sto a představuje ji Bohuslava Maříková.

Bohuslava Maříková a Marie Loucká: Devadesát není sto




NÁŠ TIP:

Knihy publicisty Pavla Kosatíka si už získaly stálé čtenářské publikum, díky tématům i díky zpracování. Psal o Olze Havlové, Janu Masarykovi, Ferdinandu Peroutkovi a naposled také o Přemyslu Pittrovi. Přemysl Pitter se vynořil z nuceného zapomnění až po Listopadu 89, protože komunistům se nijak nechtělo připomínat člověka, který byl hluboce věřící, a k tomu velký pacifista. V meziválečném období založil na pražském Žižkově tzv. Milíčův dům, kde pečoval o děti ulice, a po druhé světové válce se snažil postarat nejen o židovské děti, ale myslel i na utrpení dětí německých , které se ocitly v táborech pro odsunuté Němce. Kosatík věnoval Pittrovi velkou monografii, ve které čerpal i z některých zatím nevyužitých dokumentů.

Pavla Kosatík: Sám proti zlu

RECENZE historičky Karly Ladwigové:

Pavla Smetanová: Příběhy z olivového ostrova

Už sám podtitul knihy - Když na Korfu kvetou mandloně - napovídá o vztahu autorky k nejsevernějšímu řeckému ostrovu v Jónském moři, který si vybrala za svůj domov. Považuje ho, jak přiznává, za ráj na zemi, kde se nachází všechno, co si jen člověk může přát: hory, nížiny, olivové háje a cypřišové lesy, moře i starobylé památky. V mírných zimách tu kvetou mandloně, v létě buganvilie, ibišky a olivy. Na podzim dozrávají kaštany a voní cypřiše.
Dcera evangelického pastora (narozená 1974 na Valašsku) si uskutečnila své sny o cestování a využila svého talentu k cizím jazykům. Po studiu v Londýně začala pracovat jako průvodkyně turistů po jižních zemích. Trvale se usadila na Korfu, kde žije 10 let s manželem a dvěma dětmi.V létě tam doposud provádí cizince a v zimě píše o svém ostrovním domově. Líčí tamní život jako cizinka sem provdaná, jako matka i bystře pozorující občanka; daří se jí vtipně a zasvěceně zachytit život zdejší komunity starousedlíků i lidí přišlých. Krásu přírody vnímá ve čtyřech ročních dobách, do nichž řadí své krátké postřehy. Láska i obdiv k novému domovu jí ale nebrání vidět i jeho méně příjemné stránky, s nimiž se během roku potýká. Dokáže si ale udržet nadhled, laskavý humor a po 10 letech už i pochopení.
Při četbě té útlé knížky si čtenář přijde na své: v jarní Korfu ho uchvátí velikonoční nálada postu i obřadů, po kterých v hospůdkách zavoní česneková bramborová kaše, suvlaki a gyros. Letní nával turistů v malebném benátském městečku Kerkyře autorku plně zaměstnává, takže si její dvě děti musí poradit v běžném životě s otcem-lékařem, svérázně řešícím patové situace. Podzim je brzy zavolá do školy a s maminkou zase už na výlety. Zima pak nabízí mořskou koupel otužilcům a pomalu navozuje předvánoční náladu; a jaké je to v řecké domácnosti, nevyjímaje předsudky a pověry, co přináší Štědrý večer, Theofania a silvestr - to si nechte vyprávět.
Všechny ty svérázné ostrovní figurky, rodinní přátelé, hoteloví hosté nebo chtivé cikánky, veselé, smutné i zamotané situace popsané svěžím a ničím nezatíženým jazykem dokážou čtenáře pobavit. A přičteme-li k tomu ostrovní policii, národnostní šarvátky a mysteriózní pravoslaví, večery v kavárně nebo řecké taverně, je na co se těšit. Dokonce nabudeme přesvědčení, že tuhle zajímavou a dovedně napsanou knížku Pavly Smetanové, letos vydanou v Nakladatelství Lidové noviny, si směle můžeme vzít s sebou na pustý ostrov.

Pavla Smetanová: Příběhy z olivového ostrova

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Petr Čepek hrál hejtmana Malinu v adaptaci knihy Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy. (Správných odpovědí: 83, Chybně: 1)

Výherci: H. Bolečková, V. Dvořák, Z. Jelínek, R. Kotlárová, L. Součková, L. Šmídová.

Nová otázka: Tentokrát vám chceme připomenout narozeniny Josefa Škvoreckého. Přišel na svět v Náchodě 27. září 1924. Vystudoval angličtinu a češtinu, což se mu hodilo ve chvíli, kdy se rozhodl zůstat v Torontu. Založil tam pak spolu se svou ženou Zdenou Salivarovou, také výbornou spisovatelkou, nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Je autorem slavných knih Zbabělci, Tankový prapor, Lvíče a dalších, mimo jiné i detektivek. Vzpomenete si, jak se jmenuje nejznámější detektiv z próz Josefa Škvoreckého? Jeho jméno i hodnost najdete i přímo v názvu některých těchto knih.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio