Literární hysterie, skandály a Národní opruzení. Influencerka boří zažitou představu o nudě povinné četby

5. září 2023

Havlíčka Borovského, Němcovou, Máchu, Tyla, Světlou, Nerudu a další autory především 19. století představuje ve svých zábavných podcastech, videích, besedách a stand-up výstupech Karolína Zoe Meixnerová. Mladá literární influencerka si neváhá namalovat vousy a ukázat české klasiky jako lidi z masa a kostí. Boří tím zažitou představu o nudě povinné četby.

V jižních Čechách zahájila spolu s novým školním rokem i Listování ze své knížky Průvodce literární hysterií. Literarnihysterie.cz jsou také její webové stránky a na sociálních sítích ji najdete pod hashtagem „cojezoe_“.

„Já jsem prakticky vyrůstala v knihovně, v knižním prostředí a teď si plním svůj velký sen. Zaprvé můžu předávat informace lidem a za druhé jezdit po besedách, teď nás čeká turné s Listováním, mám to strašně ráda. A hlavně jsem napsala dvě knížky, čímž jsem si splnila největší sen,“ říká.

Vedle literární hysterie vydala Karolína Zoe Meixnerová i titul Národní opruzení. Ačkoli výuku o buditelích za „prudu“ nepovažuje, svými texty ráda provokuje. A pozornost vzbudila i přimalovaným knírkem.

„V momentě, kdy jsem se rozhodla natáčet videa na sociální sítě a vystoupit se svým obličejem, jsem se musela zamyslet nad tím, jak tu literaturu uchopit. Instagramerů, kteří na sebe nastaví kameru a začnou vyprávět, je totiž hodně a já jsem se potřebovala odlišit. Tak jsem si řekla: Budeš se převlíkat do těch spisovatelů a odehrávat scénky z jejich života,“ líčí.

Ztvárnit Boženu Němcovou prý bylo jednoduché – stačilo vzít si šátek do vlasů a černé šaty. „Ale jak na ty chlapy, na toho Havlíčka, na toho Nerudu? Tak jsem vzala řasenku a namalovala si na svůj světlý knír tmavý. A byl z toho Havlíček,“ směje se Karolína Zoe Meixnerová.

Na Nerudu si pak maluje plnovous. „A dokonce mi některé slečny píší, že v mužském podání jsem mnohem víc sexy, že mi ti chlapi jdou. A v tom je klíč k mé popularitě, že jsem neváhala udělat si ze sebe legraci,“ myslí si.

Čtěte také

I o literatuře Karolína Zoe Meixnerová říká, že je sexy. „Na každého z autorů se dá najít zajímavý špek. Například mě překvapil život Ladislava Stroupežnického. Ze školy jsem si vzala jenom to, že napsal Naše furianty, maximálně že byl dramaturgem Národního divadla, ale že si ustřelil polovinu obličeje, že to přežil a že pak nosil voskovou masku, že to byl ale také hrubý, násilnický člověk, to jsem se dozvěděla až dlouho po škole,“ popisuje.

Jako další příklad uvádí vztah Karoliny Světlé s Janem Nerudou. „To byla skandální věc, když si vdaná spisovatelka psala s mladším básníkem. A když už jsme u těch věkových rozdílů, tak nemusíme chodit daleko, protože sestra Karoliny Světlé, Sofie Podlipská, ta si zase dopisovala s Jaroslavem Vrchlickým, který byl o dvacet let mladší. A nakonec ho dohodila vlastní dceři!“

Klasická česká literatura se svým pozadím je tedy podle Karolíny Zoe Meixnerové pikantní. „Tam souviselo všechno se vším, všichni měli nějaké pletky, milenecké a příbuzenské vztahy, všichni se znali. Už jenom když si uvědomíme, že to vlastně byla parta kamarádů, všechna tahle velká jména, tak nám to najednou do sebe zapadá a učí se o tom mnohem líp,“ uzavírá.

Karolínu Zoe Meixnerovou, její tvorbu i autory předminulého století a jejich témata ještě lépe poznáte z celého rozhovoru, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.