Lidé v Písku vytvořili řetěz z bačkor. Papučový den přispěl k osvětě o mobilní péči pro těžce nemocné pacienty

6. říjen 2022 08:15

I poslední dny života může těžce nemocný člověk prožít doma se svými blízkými. Zvýšit povědomí o domácích hospicích bylo hlavním cílem osvětové kampaně s názvem Papučový den. Ta ve středu obsadila celé Česko. Velký program přichystali třeba v Písku. Na Kamenném mostě lidé tvořili mimo jiné řetěz z papučí, aby symbolicky spojili oba břehy řeky Otavy.

Pár bačkor přinesla na Kamenný most paní Martina s dcerou Elenkou. „Dozvěděla jsem se o tom z letáku. Účastnila jsem se i loni a letos jsem zase chtěla nějak přispět,“ řekla.

Do letošního ročníku Papučového dne se zapojily také písecké školy a školky se svými výtvarnými pracemi. „Celý týden jsme tvořili obrázky,“ potvrdila učitelka Martina Hladíková z páté mateřské školy v Písku.

Podle ředitelky domácího hospice Athelas Daniely Nechvátalové je důležité stále veřejnost informovat o tom, že i vážně nemocní lidé mohou dožít své poslední dny doma. „Akce je na podporu domácí hospicové péče a domácích hospiců. Aby lidé měli na výběr, jestli zůstanou na konci svého života doma mezi svými blízkými, nebo někde v nemocnici za plentou,“ dodala.

Domácí hospic poskytuje zdravotní péči. „Máme lékaře, zdravotní sestry a celý tým, který poskytuje  péči, to znamená sociální pracovnice, psycholožku, kaplana, pečovatelky, prostě vše, co ta rodina potřebuje. Doprovázíme jí celým tím koncem života,“ připomněla.

Čtěte také

O služby píseckého domácího hospice je stále větší zájem. „Určitě se zvyšuje. Když jsme před osmi lety začínali, měli jsme deset pacientů. V loňském roce to bylo skoro sto a letos už jsme doprovodili přes osmdesát pacientů,“ uvedla Daniela Nechvátalová.

V uplynulých dvou letech ale situaci komplikovala pandemie koronaviru. „V době pandemie jsme měli úbytek pacientů. Lidé se prostě báli jít k lékaři a báli se pustit někoho domů. Bohužel se za doby pandemie stalo také to, že spousta onemocnění byla zanedbána, tudíž teď je nárůst už nevyléčitelných pacientů větší,“ popsala ředitelka.

Podle statistik Fóra mobilních hospiců si 80 procent lidí přeje zemřít doma. Jenom 20 procentům se to ale podaří.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související