Letní trojúhelník, to jsou tři jasné hvězdy na obloze, které ukazují na jih

24. červenec 2022

Každé roční období má své typické útvary na obloze. V létě je to Letní trojúhelník. Nejedná se o oficiální souhvězdí, ale takzvaný asterismus, výraznou skupinu hvězd.

„Letní trojúhelník tvoří tři jasné hvězdy. Je to Vega v souhvězdí Lyry, Deneb v souhvězdí Labutě a Altair v souhvězdí Orla,“ uvádí jihočeský astronom Miloš Tichý.

Tato skupina jasných hvězd nám podle něj v létě může pomoci s orientací. „Vpravo nahoře máte Vegu, vlevo nahoře Deneb a dole Altair a ta špička směřuje na jih. Takže pro základní orientaci nemusíte hledat Velký vůz, Malý vůz a Polárku neboli Severku, stačí vám Letní trojúhelník,“ vysvětluje.

V létě také Miloš Tichý doporučuje pozorovat Mléčnou dráhu, nejlépe v období, kdy nás neruší Měsíc, tedy letos v druhé polovině července. „Kde Mléčná dráha je, zjistíte právě podle Letního trojúhelníku, protože skrz něj Mléčná dráha prochází,“ připomíná.

„Neuvidíte všechno hned. Když vyjdete od počítače nebo televize ven, tak se neděste, že hned nevidíte Mléčnou dráhu. Lidské oko si na tmu zvyká asi 15 minut. Takže se v klidu posaďte, kochejte se a postupně zjistíte, že vidíte hvězdiček víc a víc,“ doplňuje astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související