Láskyplné melodie ke svatému Valentýnu, v čase „hrdliček“ časného jara, včetně té nejslavnější

13. únor 2023

Čtrnáctý únor, svátek biskupa z Terni svatého Valentýna, byl spojován s romantickou láskou už ve 14. a 15. století, kdy vzkvétaly představy o dvorské lásce, zřejmě ve spojení s „hrdličkami“ časného jara. V Anglii 18. století to přerostlo ve zvyklost, kdy si páry vyjadřovaly lásku předáváním květin, nabízením cukrovinek a zasíláním pohlednic známých jako „valentýnky“.

V tom se až do současnosti příliš nezměnilo, naopak tento zejména v anglosaském světě u mládeže oblíbený svátek nabral na pompéznosti a na síle všemožné reklamy. A je naprosto zákonité, že Valentýn vstoupil i do světa umění a kultury a nejdříve především do krásné literatury…

„Zítra je den svatého Valentýna, je zítra svatý Valentýn, je dřív než ranní svit; já, dívka pod tvým okénkem, tvůj Valentýn chci být.“ To říká Ofélie Hamletovi ve slavném dramatu Williama Shakespeara. V 18. století se pak i běžně a na objednávku básnilo o dni svatého Valentýna.

V minulém století byl již valentýnský svátek součástí plejády romantických filmů, ale také vstoupil do světa hudby. A v ní je nejvýraznějším otiskem dodnes velmi oblíbená balada My Funny Valentine, Můj legrační Valentýn, renomované autorské dvojice Richard Rodgers a Lorenz Hart, která se narodila před druhou světovou válkou a má muzikálový původ.

Čtěte také

Stala se hlavně oblíbeným jazzovým standardem, snad nejpůsobivěji a nejintimněji zpívaným legendárním trumpetistou Chetem Bakerem, avšak v průběhu času vznikla i řada vkusných instrumentálních verzí. A s několika z nich vás seznámíme ve Vlídných tónech: v interpretaci virtuózního izraelského houslisty narozeného na Ukrajině a často působícího v Americe Borise Savchuka, dříve populárního italského saxofonisty Fausta Papettiho nebo americké klavíristky Carol Albert.

Svatovalentýnské Vlídné tóny se budou nést dále ve znamení lásky, třeba s instrumentálním zpracováním velkého hitu, v minulém týdnu zesnulého Burta Bacharacha, The Look Of Love, Pohled lásky.

Zazní nahrávka francouzského orchestru Paula Mauriata Je T´aime, Je T´aime, tedy dvakrát Miluji tě, nebo v podání sopránsaxofonisty Felixe Slováčka a orchestru Ladislava Štaidla skladba Protože tě mám rád, tedy instrumentální verze menšího hitu americké pop-soulové skupiny Stylistics Because I Love You Girl.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související