Beckovo Bolero, ale také árie z opery Turandot k odchodu virtuózního kytaristy Jeffa Becka

17. leden 2023

Příznivce virtuózního britského kytaristy Jeffa Becka, a že jich ani v Čechách i v současnosti není málo, zarmoutila zpráva, že tento legendární muzikant 10. ledna zemřel ve věku 78 let. Hru na kytaru posunul jako málokdo jiný a silně ovlivnil několik generací kytaristů.

Geoffrey Arnold Beck se narodil roku 1944 ve Wallingtonu v hrabství Surrey. V šesti letech slyšel poprvé zvuk elektrické kytary, když v rádiu hráli skladbu How High the Moon s legendárním kytaristou Lesem Paulem. A to byl zřejmě pro další cestu Jeffa Becka osudový zážitek.

Jako mladík prošel s kytarou několika rokenrolovými kapelami, než byl na doporučení kamaráda, taktéž slavného kytaristy Jimmyho Pagea, přijat do známé britské kapely šedesátých let Yardbirds jako nástupce Erica Claptona. Tam Jeff Beck strávil velmi cenné necelé dva roky.

Po vyhazovu dal dohromady vlastní kapelu Jeff Beck Group i s Rodem Stewartem. Tu rekonstruoval v sedmdesátých letech s úplně jiným složením i zaměřením.

Jeff Beck, který sbíral ceny a nominace na Grammy i po šedesátce, byl totiž znám jako skvělý spolupracovník mnoha hvězd napříč žánry, včetně multiinstrumentalisty českého původu Jana Hammera nebo v poslední době hvězdného herce i muzikanta Johnnyho Deppa, s nímž koncertoval vloni v Praze.

V pořadu Vlídné tóny vám ale přiblížíme kytaristu Jeffa Becka skrze jeho sólové nahrávky, přičemž půjde většinou o ty opravdu vlídné. Začneme Beckovým Bolerem neboli instrumentálkou z šedesátých let, jejímž autorem je Jimmy Page inspirován slavnou skladbou Maurice Ravela, ačkoliv autorské zásluhy si připisoval i Jeff Beck.

Půlhodinku Vlídných tónů ozvláštní také Nessun dorma, tedy upravená árie z posledního aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho. I ta se dočkala v podání fantastického kytaristy Jeffa Becka v roce 2011 ceny Grammy.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související