Kytaro hrej s Viktorem Sodomou má svůj původ u Johnnyho Nashe v písni I Can See Clearly Now

Mezi základní žánrové škatulky, z nichž si posluchači zvykli slýchat písničky Viktora Sodomy (tedy rock, bigbít a bubble gum), se průběžně dostávaly i skladby hudebně odjinud.

Většinou sázely na líbivou melodii a neméně příjemný pěvcův hlas, spíše chlapecký a v podstatě jemný. Takto jej slyšíme i v reggae baladě Kytaro hrej, vycházející z nahrávky Američana Johnnyho Nashe, autora a interpreta, jehož svého času oslovily rytmy a nálada svébytného hudebního žánru zrozeného na Jamajce.

Nash své reggae více uhladil směrem k popovému mainstreamu a dosáhl s ním řady úspěchů. Konkrétně skladba I Can See Clearly Now je považována za jeho vůbec nejpopulárnější nahrávku. Konečně, Viktor Sodoma nebyl zdaleka jediným zpěvákem, který ji zařadil do svého repertoáru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.