Kvůli suchu i turistům ubývá ve Vyšším Brodě pitné vody

26. červenec 2018 08:20

Velký počet turistů a hlavně dlouhodobé sucho – to jsou dva faktory, kvůli kterým ve Vyšším Brodě ubývá pitné vody. Město je v létě jedním z hlavních nástupních míst pro vodáky na řece Vltavě.

Problém teď vodohospodáři dočasně řeší pomocí speciální mobilní úpravny, která je schopná vodou zásobit až šedesát domácností.

Přenosné zařízení upravuje surovou vodu z potoka. Pracuje na principu takzvané membránové filtrace, která bakterie a nečistoty zachytí výrazně rychleji než klasické pískové filtry.

Mobilní úpravna vody

„Upraví tak dva vteřinové litry a upraví tu vodu dobře, pH vychází krásně. Přidává se chemie a chlor a rovnou nám to jde do vodojemu,“ dodává vedoucí provozního střediska ČEVAK Lipensko Miloslav Procházka.

V roce 2006 vybudovali ve Vyšším Brodě pět nových vrtů, ani ty ale přes léto nestačí. Zdroje vysychají i kvůli turistům. „Vyšší Brod je místem, kde je velká koncentrace lidí, je tady vodácký kemp, Vltava připomíná spíše Václavské náměstí než řeku, tak jsme potřebovali posílit,“ říká mluvčí ČEVAKu Jitka Kramářová.

Výpadek dodávek vody by postihl nejen vodáky, ale především místní obyvatele. Majitel jedné z restaurací Pavel Baštýř si takovou situaci vůbec nedovede představit.

Lidé kradou vodu z požárních hydrantů, hrozí za to pokuta až 50 tisíc

Hydranty v Suchém Vrbném kontroluje provozní montér Jakub Noll

Lidé zneužívají požární hydranty. Vodu kradou hlavně při napouštění bazénů. Vodohospodáři hlásí nejvíce případů na začátku léta. S hydranty přitom smí manipulovat jenom správci nebo hasiči v případě požárů.

„Uděláme přes den zhruba 150 až 200 jídel, největší nápor začíná začátkem července, to sem přijedou přes den třeba i tři tisíce lidí. Kdyby neměla chvíli téct voda, tak je to opravdu špatné, bez toho se to prostě nedá,“ komentuje.

Mobilní úpravna vody bude ve Vyšším Brodě vypomáhat následující dva měsíce, tedy po celou část hlavní turistické sezóny.

autor: mvo
Spustit audio

Související