Lidé hojně napouští bazény a malým obcím kvůli tomu chybí voda

20. červenec 2015

Už na několika místech v jižních Čechách museli vodohospodáři dovážet vodu do vodojemů. Týká se to především malých obcí, které čerpají vodu z vlastních vrtů. Kvůli vysoké spotřebě je nyní vody nedostatek.

V posledních týdnech museli vodohospodáři pomocí cisteren doplňovat vodojemy například v Čimelicích na Písecku nebo v Lužnici na Jindřichohradecku.

Dříve měla stejný problém i obec Jivno, která stojí na kopci nad Českými Budějovicemi. „Bylo to hlavně v období na přelomu jara a léta, kdy lidé napouštějí vodu do bazénů. Společnost Čevak nám přivezla chybějící vodu v cisternách, ale museli jsme za ní samozřejmě zaplatit,“ vzpomíná starosta Pavel Halámka.

Právě napouštění zahradních bazénů je podle mluvčí společnosti Čevak Jitky Kramářové nejčastější příčinou nedostatku vody. „Typickou ukázkou byly Čimelice, kde se o víkendu zvýšila spotřeba vody o sto procent,“ uvedla.

Voda tak chybí především obcím, které čerpají z vlastního vrtu jako Jivno. To ale letos zatím pomoc nepotřebovalo. „Ti, co mají bazény, už asi pochopili, že nemůžou otevřít kohoutek a napustit najednou celý bazén. Dopouští zřejmě postupně a pak není problém,“ dodává starosta.

Napouštění zahradních bazénů je dobré rozvrhnout do více dní a vodohospodáři také uvítají informaci od lidí, kteří plánují bazén napustit. V případě, že v dané lokalitě poklesne tlak vody, mohou rychleji reagovat.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio