Lidé kradou vodu z požárních hydrantů, hrozí za to pokuta až 50 tisíc

15. květen 2016

Lidé zneužívají požární hydranty. Vodu kradou hlavně při napouštění bazénů. Vodohospodáři hlásí nejvíce případů na začátku léta. S hydranty přitom smí manipulovat jenom správci nebo hasiči v případě požárů.

Provozní montéři společnosti ČEVAK kontrolují hydranty každý měsíc. Během kontrol vodohospodáři nejen proplachují potrubí, ale také se dívají na to, jestli hydrant někdo nepoškodil „Otevřou ten poklop a podívají se, jestli je to v pořádku,“ říká Ondřej Koupal, vedoucí provozního střediska v Českých Budějovicích.

Poškozených hydrantů objeví vodohospodáři několik desítek ročně, nejvíce v období léta. „Skutečně se s tím setkáváme v okamžiku, kdy lidé napouštějí bazény,“ říká mluvčí Jitka Kramářová. „Kromě likvidačních a záchranných prací nesmí nikdo manipulovat s hydrantem. I když to udělají hasiči, aby dovezli vodu svému známému do bazénu, tak už je to neoprávněné a je to trestný čin,“ dodává.

Lidem, kteří si chtějí napustit bazén, doporučuje, aby to ohlásili na dispečink ČEVAKu. „Není nic jednoduššího, než když naši chlapi přijedou, osadí hydrant vodoměrem, otevřou jim ho a je to kontrolovaně napuštěný bazén,“ vysvětluje.

Za zneužití hydrantu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun a také doúčtování odčerpané vody.

Hydranty v Suchém Vrbném kontroluje provozní montér Jakub Noll
autor: hoch
Spustit audio