Kuchařské čarování s jahodami
Hlavní roli v Kuchařském čarování tentokrát hrají jahody. Kulinář Petr Stupka připraví pravou francouzskou šarlotu, začaruje jahody do jogurtu a vzápětí je nechá zmizet pod křupavý kabátek.
Související
-
Jahodový dezert Šarlota
Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.
-
Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.
-
Tvarohové jahodové knedlíky
K začínajícímu létu patří jahody. V lidovém léčitelství jsou označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.