Kněz musí přijmout mentalitu lidí v místě, kde působí, říká Páter Jakub V. Zentner

27. listopad 2021

Neobyčejný zážitek z předloňského roku nepřímo vyplynul z příprav natáčení jednoho koncertu staré hudby v kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Zatímco náš rozhlasový  štáb instaloval nezbytnou techniku, v jiné části kostela páter Jakub Václav Zentner sloužil převážně v latině v  Čechách spíše ojedinělou Tridentskou mši, což je forma bohoslužby tradičního římského ritu.

Navzdory svými 36 letům je římsko-katolický kněz Jakub Václav Zentner služebně nejstarším českým členem Kněžského bratrstva sv. Petra a hlavního koordinátorem akcí bratrstva na území České republiky. Pochází z Libochovic u Litoměřic a svou cestu k víře si hledal v době studentského mládí.

Jakub V. Zentner

„Na gymnázium jsem chodil v Roudnici nad Labem a přímo naproti jeho budovy stojí překrásný barokní kostel, a to jistě sehrálo nemalou roli," vzpomíná páter Zentner.

Vysokoškolský graduovaný historik, podle svých slov „okouzlen krásou a hloubkou liturgie,“ vstoupil ve svých pětadvaceti letech do kněžského semináře ve Wigratzbadu. Teologická studia dokončil v USA - v kněžském semináři v Dentonu s jáhenskou praxí ve farnosti Omaha, ve státě Nebraska. Po vysvěcení působil Jakub Václav Zentner dva roky především v německém Neckarsulmu a Schwäbisch Gmünd. Odtud pravidelně dojížděl do Čech a ve spolupráci s místními duchovními správci sloužil mši svatou v Praze, Litoměřicích, v Rudolticích a na dalších místech.

Správcem farnosti v Římově

Před více než dvěma roky byl páter Jakub V. Zentner ustanoven českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem kaplanem určeným pro věřící, kteří žádají slavení eucharistie  v tradičním ritu. A o několik měsíců později se stal správcem farnosti a nádherného poutního místa v Římově a představeným  římovského Domu svatého Jana Nepomuckého.

...a Jihočechem

I když se narodil v severočeském městečku, Jihočechem už se páter Jakub V. Zentner cítí: „Moje poslání je teď v jižních Čechách působit. Když kněz někam nastoupí, tak má sloužit Bohu a ke spáse lidí a zároveň musí přijmout mentalitu a způsob myšlení  místních lidí. Tak o to se snažím, a tím jsem se snad už Jihočechem.“

Římovský farář Jakub Václav Zentner  vypráví o svém životě i cestě k víře v dalším zastavení v rámci vzpomínkového cyklu Jihočeši. Přehrát si jeho vyprávění můžete online, nebo si jej stáhněte do počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio