Klíšťata jsou mimořádně aktivní. Před encefalitidou ochrání očkování, před boreliózou zatím ne

12. červen 2024

Nejvíc za poslední roky může být letos podle hygieniků onemocnění přenášených klíšťaty na jihu Čech. Kvůli vysoké aktivitě parazitů už počet potvrzených případů boreliózy překročil 150. To je zhruba o tři desítky více než loni. Klíšťatům velmi vyhovuje aktuální vlhké počasí s teplotami kolem dvaceti stupňů Celsia. V důsledku klimatických změn se navíc stále častěji vyskytují i v horských oblastech.

„Zima ustupuje dříve a přichází později. Zvyšují se průměrné teploty, a to i ve vyšších nadmořských výškách. I v horách tedy začínají být podmínky pro klíšťata ideální, takže se tam stěhují,“ uvádí epidemioložka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Gabriela Žampachová.

Aktivita klíšťat je teď podle monitoringu Českého hydrometeorologického ústavu prakticky na celém území republiky na nejvyšším, tedy pátém stupni.

Častý déšť posledních dní je pro život parazitů ideální. „Klíšťata začínají být aktivní při pěti stupních, ale ideál pro ně je patnáct a více stupňů a k tomu vlhko. Když bude sucho, tak jim to až tolik nevyhovuje,“ popisuje Gabriela Žampachová.

Čtěte také

Jednou z nejúčinnějších zbraní proti klíšťové encefalitidě je očkování. Mezi lidmi se často šíří informace, že je možné ho podstoupit pouze v zimních měsících. To ale podle Gabriely Žampachové rozhodně není pravda. „Očkovat se může celoročně, ale doporučuje se to v zimních měsících, aby se stačily vytvořit ochranné protilátky na sezonu,“ vysvětluje.

Vakcína proti lymské borelióze naopak už několik let prochází podrobným vědeckým testováním a na trhu zatím stále ještě není.

Klíčová je proto dostatečná prevence, která má několik zásad. „Využít vhodné oblečení, které zakrývá celé tělo. Vhodné boty, nejít naboso v sandálech, to si vyloženě koledujeme o klíště. Samozřejmě používat repelent a po návratu domů prohlédnout celé tělo a včas odstranit přisátá klíšťata,“ vyjmenovává epidemioložka.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný aktuálnímu výskytu klíšťat si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička. Hostem je Gabriela Žampachová z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související