Zbloudilá střela z táborské střelnice zasáhla muže v sousední vesnici. Teď chce nový vlastník obnovit provoz

5. červen 2024

Střelnice v Čekanicích, místní části Tábora, je momentálně mimo provoz. Před sedmi lety byl zbloudilou střelou zasažen Martin Koukal ze sousední Stoklasné Lhoty. On i jeho manželka Zuzana mají proto obavy z plánovaného obnovení provozu. Nechali si vypracovat posudek, podle kterého zůstává i po bezpečnostních úpravách provedených novým vlastníkem řada rizik. Tématu se věnuje pořad Přímá řeč.

„Jeden z hlavních nedostatků je, že ve většině sektorů mají takzvané podstřelné clony. Ty jsou uspořádané v řadě za základní palebnou čárou. Pokud tedy člověk střílí ze základní čáry ve statické poloze, tak clony fungují a zajišťují, že střela skutečně nikam neunikne. Střelba je ale povolená v celé ploše, v pohybu, v jakýchkoliv pozicích, a pak clony nefungují a nekryjí výstřely,“ upozorňuje Zuzana Koukalová.

Balistik v posudku podle ní uvádí, že pokud má být povolena střelba v ploše, musí být střelnice zastřešena, nebo mít clony kolem celého střeliště. „Plus požadujeme ještě zákaz kovových terčů. Instruktor střelby nás upozornil, že zkrátka nejsou přípustné kvůli odrazům střel,“ dodává.

Čtěte také

Manželé Koukalovi tedy usilují o zastřešení střelnice v Čekanicích, případně omezení střelby. „Vhodné by bylo zamezení střelby zbraněmi s velkou kinetickou energií s doletem až k nám do vesnice, případně zamezení střelby v pohybu, dejme tomu za palebnou čárou,“ potvrzuje Martin Koukal.

„Samozřejmě za nás by těch požadavků bylo víc, ale myslím, že alespoň taková opatření by mohla být uspokojivá. Největším cílem je v podstatě změna celé legislativy, která je podle nás úplně nedostačující,“ dodává.

K argumentaci manželů Koukalových se nakonec přiklonila i policie. Odbor pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje vydal zamítavé stanovisko k zahájení provozu střelnice. Kauza tím nekončí, lze očekávat odvolání.

Více o kauze střelnice v Čekanicích, místní části města Tábor, včetně stanoviska starosty a majitele střelnice, si poslechněte v pořadu Přímá řeč.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.