Klášter v Bechyni se mimořádně otevírá, lidé mohou v netradičním čase i do muzeí a galerií

7. červen 2024 08:30

Gotický klášterní areál v Bechyni na Táborsku se mimořádně otevírá návštěvníkům. Do jedné z nejvýznamnějších středověkých architektonických památek na skále nad řekou Lužnicí můžou zavítat během páteční Noci kostelů a muzeí.

„Nacházíme se na ostrohu, který je za klášterním kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Odsud je úžasný pohled na dominantu města Bechyně – most nazývaný Duha,“ ukazuje starosta za SNK ED Štěpán Ondřich. Běžně nepřístupná klášterní zahrádka se veřejnosti otevře v pátek v 17 hodin.

Lidé se podívají i do dalších částí rozsáhlého klášterního komplexu. „Ve vstupní chodbě na kůr jsme instalovali obrazy františkánských svatých. Myslím, že ten prostor dostal zcela nový ráz. Trochu si tu připadám jako na zámku, ač jsme v klášterním areálu,“ popisuje starosta.

Čtěte také

V současnosti je prostor nevyužívaný, má ale velký potenciál. Už v blízké budoucnosti se trvale otevře veřejnosti. „Když jsem to tu viděl, okamžitě jsem si představil, že by se tu mohly konat kulturní programy, například autorská čtení, komorní koncerty, přednášky,“ potvrzuje Štěpán Ondřich.

Kromě klášterního komplexu s kostelem Nanebevzetí Panny Marie se během páteční Noci kostelů a muzeí otevře i řada dalších míst v Bechyni. „Zvu do třech muzeí, dvou galerií, do jednoho zámeckého areálu a třech kostelů. Můžete vylézt na věž kostela, nově objevit zámeckou kapli, zkusit si v muzeu točení na hrnčířském kruhu, ale gró jsou výtvarné výstavy,“ připomíná vedoucí Městského muzea Jana Janáčková.

Muzejní noc a noc kostelů se odehrává po celé zemi. Seznam míst s programem zájemci najdou na webových stránkách Festivalu muzejních nocí 2024 a na webu Noc kostelů.cz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související