Nadšenci zachraňují bývalý městský hřbitov v Bechyni, na němž je přes 700 litinových křížů

1. leden 2024 11:22

Skrytá perla, unikátní historické dědictví, se nachází jen pár desítek metrů od hlavního náměstí v Bechyni na Táborsku. Jedná se o bývalý městský hřbitov, na kterém se už několik desítek let nepohřbívá. Místo je dodnes výjimečné počtem litinových křížů. Je jich přes sedm stovek a většina z nich potřebuje záchranu, které se ve svém volném čase věnují nadšenci ze Spolku rodáků a přátel Bechyně.

„Tady je opravdu jeden z nejrozsáhlejších souborů litinových křížů ve střední Evropě. Napočítali jsme zhruba přes sto druhů korpusů,“ říká student archeologie a bechyňský patriot Jiří Bílek na bývalém městském hřbitově, který byl založen po bitvě na Bílé hoře, tedy po roce 1620.

Na většině křížů už zapracoval čas, proto se Jiří Bílek společně s dalšími členy Spolku rodáků a přátel Bechyně pustil do jejich záchrany. „Celý kříž se natře kovářskou barvou, jediné, co má jinou barvu, je tělo Krista a Bolestné Matky Boží,“ popisuje.

Na hřbitově je pochován například radní města Bechyně Emanuel Pašek se svou chotí Valburgou. Litinový kříž na jejich hrobě je typický pro počátek 20. století. „Je to úplně ukázkový typ secesního kříže. Na ramenou má vinnou révu, která symbolizuje život. Na některých jiných křížích se můžeme setkat třeba s břečťanem, který symbolizuje zase ten život na onom světě. Je tam opravdu velké množství symbolů,“ vysvětluje Jiří Bílek.

Čtěte také

Spolek rodáků a přátel Bechyně kromě křížů opravuje i náhrobky. Na jednom z nich stojí jméno někdejšího bechyňského starosty Václava Kolafy. Náhrobek pomáhal renovovat Josef Zunt. „Ten hrob byl rozvalený, pomník padlý, na tři kusy. Myslím, že teď dostal důstojnou podobu, kterou si zaslouží vzhledem k tomu, že to byl starosta města Bechyně. Zemřel v roce 1934,“ komentuje.

Aktivita spolku neunikla ani pozornosti města. Starosta Štěpán Ondřich oceňuje, že iniciativa na záchranu litinových křížů vznikla spontánně nezávisle na radnici. „Mám velkou radost, že tato aktivita přišla zespodu. Jsem zastáncem zákona subsidiarity, podle něhož se má rozhodovat na co nejnižší možné úrovni. A to se stává v té spolkové činnosti. Spolková činnost vlastně vytváří město. Když je něco direktivně dáno, tak to podle mě nedosahuje takové úrovně, jako když si to najde cestu zespodu,“ uvádí.

Spolek rodáků a přátel Bechyně začal se záchranou litinových křížů na bývalém městském hřbitově před pěti lety. Od té doby jich opravil více než 150.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související