Klamavé informace o cenách. To bývá nejčastější prohřešek prodejců nabízejících zboží v lednových slevách

28. leden 2022 10:58

Na prodej zboží ve slevách se Česká obchodní inspekce v lednu zaměřuje více než ve zbytku roku. V tomto období totiž bývají největší. Na co si při takovém nákupu dávat pozor, aby nás obchodníci neoklamali?

„Mají napsáno před vchodem, že mají doprodej a že jsou slevy na všechno padesát až šedesát procent, tak to u zboží přepočítáme. Měli byste vždy vědět, za jakou cenu si to budete kupovat, ne to zjistit až u pokladny,“ říká inspektor na kontrolním nákupu u prodejce zahradní techniky.

Česká obchodní inspekce v Českých Budějovicích provedla od začátku roku už téměř padesát kontrol zaměřených na prodej ve slevách. V několika případech inspektoři pochybení našli. „V deseti případech jsme zjistili porušení zákona. Bylo také uloženo v tomto roce už jedenáct pokut za celkovou částku 120 tisíc korun,“ uvádí ředitelka inspektorátu Martina Střihavková.

Čtěte také

„Porušení se nejčastěji týkají právě nesprávné deklarace ceny, což může někdy směřovat až k nekalé obchodní praktice. Samozřejmě se to týkalo i nesprávného účtování, kdy byla deklarovaná vyšší sleva, než byla potom ve finále účtována,“ dodává.

Legislativa má v tomto případě trhlinu, na kterou by zákazník mohl při nákupu se slevou doplatit. „Legislativa neupravuje ten pojem původní cena a ani ho neukotví k nějakému období, to znamená, že ta sleva, která je deklarovaná, se nemusí počítat z poslední ceny, za kterou bylo zboží nabízeno. Proto je důležité, aby se spotřebitel tolik nezaměřoval na výši slevy, ale aby se zaměřil na konečnou cenu, za kterou je zboží po té slevě nabízeno,“ připomíná Martina Střihavková.

Za porušení zákona můžou inspektoři uložit obchodníkům na místě pokutu až deset tisíc korun, za závažnější přestupky jim hrozí pokuta až do výše pěti milionů korun.

Spustit audio

Související