Některé obchody vybírají po Vánocích zpět krabice a bublinkové fólie a znovu je používají

28. prosinec 2021

Řada lidí si během pandemie koronaviru zvykla nakupovat přes internet. A na dálku pořizovali i vánoční dárky. Kontejnery se tak plní krabicemi i plasty, které by se daly znovu využít. Některé e-shopy už začaly krabice i ochranný materiál od zákazníků vybírat a znovu používat.

„E-shopy se velice rozjíždí, spousta zákazníků v současné době nenavštěvuje obchůdky, ale prostě si nechávají zboží posílat. Po vybalení vzniká samozřejmě mnoho odpadu a nás napadlo, že bychom ho mohli druhotně využít, protože ty krabice a výplně jsou netknuté,“ říká Lada Čuříková, majitelka třeboňského obchodu Bylinky od Světa, která rozesílá své sirupy.

Krabice z druhé i třetí ruky a také ochranný materiál na výrobky používá ve svém e-shopu s asijskými potravinami Šon Chung z Jindřichova Hradce. „Krabice odebírám z několika obchodů, poskytují mi i výplňové materiály. Obcházím také vinotéky, nákupní zóny a tímto většinou pokryji tu spotřebu,“ popisuje.

Čtěte také

Neoriginálního balení už si všímají i zákazníci. Většina reakcí je kladných. „Bohužel už jsem obdržel také negativní komentář, což bylo vtipné. Paní mi volala a strašně si stěžovala na to, že jsem neekologický, že dostala spoustu plastu ve svém balíku. Po tom, co jsem jí vysvětlil, že to jsou materiály, které už splnily svůj účel, a já je akorát recykluji, naopak moc chválila a od té doby si od nás kupuje, protože ví, že se snažíme být ekologičtí,“ vypráví Šon Chung.

Lada Čuříková se takovým situacím snaží předcházet a do balíčků přidává kartičku s informací, že zboží je zabaleno do znovupoužitých materiálů.

Výběr obalů od zákazníků se v třeboňském obchodě se sirupy osvědčil. Po novém roce v něm proto budou pokračovat. „Výkon e-shopu teď bude daleko nižší, proto jsme prosili naše příznivce, aby nám nosili do léta jenom výplně, a o odběru krabic uvažujeme od září,“ dodává majitelka.

Lada Čuříková o tom, že k ní zákazníci můžou krabice i obalový materiál nosit, informovala na sociálních sítích. Některé obchody, které podobnou praxi zavádějí, už se sdružují a lidé je můžou najít třeba na webu projektu Kam s ním spolku Ukliďme Česko.

Spustit audio

Související